Skip to content

BI Tools Battle: Vad tjänar jag på fler verktyg!

Anledningen till att vi dragit igång detta engagemang är att vi ser verksamhetsnytta med flera verktyg.

Jag sitter själv i ett projekt där man skall skapa ett antal rapporter/analyser för olika målgrupper. Vissa är av typen pixel perfect. Någon har en exakt bild över hur rapporten skall se ut och fungera för sina användare. I det verktyg som använts där har det tagit ca 100timmar att skapa rapporten inklusive möten, avstämningar, rapportbygge, navigering, formatering, felhantering, lösningsletande, säkerhet, datavalidering och produktionssättning.

När jag på eget bevåg testade att göra exakt samma rapport i ett annat verktyg specialiserat på just detta visade det sig att verktyget byggde samma rapport på under 10 min. Detta innebär översiktligt att kostnaden för rapporten minskas radikalt. Räknar vi 100 000kr för den första så skulle den andra kosta exempelvis 10 000kr. Lägger vi till att verktyget i sig kostar 20 000kr och dess server 20 000 så blir det ändå mycket billigare att ha två verktyg.

För det är ju så att olika verktyg har olika fördelar och möjligheter. Jag ser detta överallt. Jag har tre mobiltelefoner en android, en ios och en med microsoft os. Alla tre har många liknande funktioner men olika egenskaper och appar som passar vissa saker bättre än andra. Exempelvis detta att android telefonen som slår upp vem som ringer eller att microsoft telefonen visar information direkt på hemmadisplayen eller att ios telefonen är så integrerad med mina övriga prylar hemma.

Det går säkert att bygga om de andra telefonerna så att de stödjer varandras fördelar men det kostar mycket tid och letande.

Det samma gäller BI-produkterna! Vissa är som gjorda för ekonomichefen andra för statistikern någon för IT och ytterligare andra för marknadsanalys.

Att bara tillåta en leverantör kostar mycket pengar. Har den leverantören inte bra stöd för det man använder blir upplevelsen och effekten inte tillräckligt bra.

Jag tycker detta inte hanteras rätt på många av de företag jag besöker. De tycker det är jobbigt att hantera flera produkter och försöker undvika det.

Ser jag på mina tre telefoner så är det inte speciellt svårt eller jobbigt att hantera dem.

Jag arbetar själv i BI-miljöerna Tableau, Qlik, Microsoft och Oracle. Jag ser dessa som produkter avsedda för olika ändamål och målgrupper. Här är några exempel på vad de är extra bra på. Oracle är för mig bra på webservicehantering, java och prestanda, Microsoft är bra på självbetjänad datapreparering och office och sharepointintegrering, Qlik är bra på responsive design, aktiva val och data discoverer(förstå data) och Tableau är bra på visualisering, presentation och självbetjänad analys.

Detta gör att jag önskar att IT guidar sina användare mot rätt upplevelse istället för att styra dem med en leverantör.

Lär dig mer om detta på vårt BI tools Battle: http://www.knowit.se/Event/Goteborg/BI-tools-battle/