Skip to content

Tableau 9.1 och Web Data Connectors

Snart ser vi resultatet av den första större uppdateringen efter introduktionen av Tableau 9.0. Just nu befinner den sig i beta, men kommer släppas till allmänheten inom kort.

Det känns riktigt kul att den innehåller några rätt stora förändringar och jag tänker då mest på introduktionen av Web Data Connectors (WDC) även om automatisk synkning av Active Directory samt en ny Ipad-app varit ganska efterfrågade. Den nya appen innehåller bl.a. en funktion där man kan spara offline snapshots av sina favoritvyer, vilket jag tycker känns riktigt bra. En android-app har utlovats, men släpps inte i denna uppdatering. Som android-användare får jag helt enkelt hålla mig ett tag, men den som väntar på något gott.

Tanken med WDC är att man ska kunna bygga egna connectors via javascript och därigenom komma runt en begränsning som jag själv tycker varit rätt stor.

Jag skrev själv ett inlägg tidigare på Tableaus idé-forum om detta eftersom jag, och många andra med mig, kände ett rätt stort behov av en lösning kring detta och det känns kul att Tableau har lyssnat och tagit fram en som inte känns jättekomplicerad.

 

WDC1

 

Att skriva en WDC innebär att man skapar en html-sida där man implementerar ett antal javascript-funktioner. Dessa funktioner används för att kommunicera och skicka den data man hämtat till Tableau. WDC gör det enkelt att hämta data som finns på nätet i websidor och via web services och för att dela med sig av dessa är det bara att använda länkar till själva websidan.

 

Här är ett exempel på några som redan gjorts.

Quandlhttp://www.theinformationlab.co.uk/data/quandl.html
Boris Bikes – http://jdunkerleytableau.azurewebsites.net/Bikes
Import.IOhttp://connectors.poc.interworks.com/importio
Mapbox Directions (car, bike & walking) – http://www.theinformationlab.co.uk/data/directions.html
Fitbit – http://www.theinformationlab.co.uk/data/fitbit.html
Moves – http://www.theinformationlab.co.uk/data/moves.html
Strava – http://www.theinformationlab.co.uk/data/strava.html

 

Man kan riktigt se potentialen när man t.ex. använder en WDC för import.io. Import.io är en gratistjänst för web scraping där man via drag-and-drop kan definera data som man vill extrahera från olika websidor, som exempel kanske jag vill se pris på olika ikea-stolar. Via WDC:n för import.io (som skrivits av Information Labs, en engelsk konsultfirma specialiserade inom Tableau) får jag frågan om vilken sida jag vill extrahera data ifrån.

 

WDC2

 

Här använder jag en länk till IKEAS produktsida för stolar och ...voila.....så har ett dataset med information om IKEAS stolar, som direkt kan användas i Tableau. Här finns information om längder, bredder, priser,etc.

 

WDC3

 

 

 

Jag misstänker att det i framtiden kommer finnas en uppsjö med gratis web data connectors som man kan använda för att hämta all möjlig typ av data som finns gratis på nätet. Jag inväntar fortsättningen på denna nya funktionalitet och ser en enorm potential för detta. Det kommer finnas massvis av offentlig statistik som med detta omedelbart kan göras tillgänglig direkt i Tableau.