Skip to content

Syns inte, finns inte

Fyra av fem svenskar söker information om varor eller tjänster på nätet, och en nästan lika stor andel handlar online. Så det är inte svårt att förstå varför digital marknadsföring är nödvändigt, speciellt för företag som driver sin affär på nätet.

De flesta besökarna kommer via en sökmotor

Det går förstås att hamna på en sajt på andra sätt: Man kan till exempel ha klickat på en länk på en annan webbplats eller i ett mail. Man kan ha gått via sina bokmärken. Man kan ha skrivit in hela URL:en direkt i webbläsarens adressfält. (Fast i många webbläsare är sök- och adressfält numera en och samma yta. Det innebär att många besökare som redan vet vilken adress de ska till, ändå kommer att ta vägen via sökmotorn innan de hamnar på sajten.) Man kan ha skannat in en QR-kod, och så vidare. Men för att generalisera lite, kommer majoriteten av de flesta sajters besökare via sökmotorer.

Att synas i rätt sammanhang

Det är alltså uppenbart varför det är så väldigt viktigt att vara synlig bland sökresultaten. Med en sökordsstrategi kan du se till att synas i precis rätt sammanhang – när någon söker på det du kan erbjuda, och intresset alltså är som störst. Vad söker dina kunder efter? Vilka sökfraser vill ditt företag bli förknippade med?

SEO och SEM

Sökmotoroptimering (SEO) påverkar de så kallade organiska sökresultaten (den "vanliga träfflistan"), medan man med hjälp av sökmotormarknadsföring (SEM) ser till att synas på rätt sökfraser via betalda annonser. Resultatet av SEM brukar synas omgående, medan effekterna av SEO tar längre tid. Det arbetet behöver vara mer långsiktigt. Genom att arbeta med dessa båda delar inom digital marknadsföring och låta dem komplettera varandra, stärker du möjligheterna att fånga upp rätt besökare till din webbplats.

webb_for_vildvittror_600

Din sajt behöver inte vara den allra första sökträffen, men du bör absolut se till att synas på första sidan. Majoriteten klickar sig aldrig vidare bland sidorna i träfflistan. Och syns du inte så finns du inte, precis som Astrid Lindgrens vildvittror konstaterade.