Nya PowerBI.com levererar analys till alla!
Microsoft har nu(2015-07) lanserat en ny paketering av molntjänsten PowerBI för gör det själv analys på svenska.
Power BI desktop är klientverktyget som används för att bygga analyserna om man inte bygger direkt på siten. Verktyget laddas ned gratis från PowerBI.com. Därefter läses rapporterna upp till PowerBI.com där de kan placeras på instrumentpaneler(dashboards).
Produkten är gratis så länge man fokuserar fullt ut mot vissa molntjänster eller använder enkel datainläsning via onedrive. Microsoft ser molnet som grundbulten för PowerBI med snabb och enkel självbetjäning avseende uppsättning och distribution. Vill man bygga analyser ovanpå sitt egna lokala(on premise) affärssystem med PowerBI i molnet måste man därför betala 10$ i månaden per användare. Här ser man Microsofts tydliga fokusskifte mot molnet med Azure DW, Azure SQL, OneDrive och annat.
Tanken med produkten är att man skall få en MS Office känsla med senaste dokument, möjlighet att ångra eller göra om. Excels Power tillägg(PowerQuery, PowerView, PowerPivot) är samlade i en egen produkt helt anpassad för datapresentation. På detta sätt slipper man alla lösa delar som skall läggas till i Excel.
PowerBI använder en navigatör för att hämta in data till analysen. I den kan man tvätta, organisera eller bygga om datat så det passar analysen. Allt kan även justeras i efterhand med frågeredigeraren.
Frågeredigeraren är verktygets styrka så här långt. Det finns väldigt många möjligheter att anpassa data så det fungerar för analys och för relationer. Exempelvis kan det använda outer joins för att koppla ihop tabeller där data inte är komplett.
Man kan även skapa en datamodell för sin analys. Relationshanteraren bygger automatiskt relationer om samband finns. Dessa kan redigeras eller raderas. En fördel med PowerBI.com är att relationerna kan aktiveras eller avaktiveras. Även många till många relationer stöds samt tabeller från olika källor.
Nästa del i verktyget är själva visualiseringen. Här kan man välja en mängd olika grafer såsom Yta, Vattenfall, Tabell, Ring, Mätare, Tratt, Träd, Kort, Stapel, Linje, Tabell eller Matris. PowerBI föreslår automatiskt presentationstyp, denna kan dock anpassas efter egna önskemål. Det går även att lägga till fritext, bilder, länkar och filter i analysen samt att ändra färger, positioner och hur axlarna skall hanteras.
Det är väldigt lätt att testa och bygga enkla visualiseringarna själv.
Allt är anpassat för egen snabbanalys av slutanvändaren.
Vill man göra mer avancerade diagram och analyser har verktyg som Tableau kommit flera steg längre vad gäller gör det själv. Vill man bygga mer avancerade grafer i PowerBI krävs tyvärr mer förberedande arbete med exempelvis DAX-funktioner och specialbyggda mätvärden eller inläsningar med m-språket. Detta kan dock oftast göras grafiskt.
Vill man göra mer avancerade dataset finns det bättre stöd för det i Qlik med sin associationsteknik och sitt skriptspråk.
Precis som för Tableau finns det stora fördelar att utgå från ett datalager när man vill kvalitetssäkra analysen men det är inget krav. Jag tycker att verktyget är tänkt för mer personligt anpassad analys som man delar med sin arbetsgrupp. Verktyget har också fokus på strömmad data vilket ger ett större realtidsvärde än konventionella datalagerlösningar.
Nästa styrka med verktyget är gateways. Gateways ger access till befintliga kuber och databaser. Gateways ger också användaren möjlighet att ladda in data enligt eget schema.
Den sista delen i produkten är publiceringen på PowerBI.com siten. När du publicerat ditt innehåll kan det lätt delas med andra och nås via snygga appar för windows, android, ios eller direkt från din webbläsare. Man kan även administrera och publicera paketerade lösningar för grupper och gruppmedlemmar.
En annan sak som är kul med PowerBI.com är att det finns ett eget inbyggt frågespråk för enterprise search. Natural Query Language gör det enkelt att ställa direkta frågor mot inmemorydatabasen såsom vad omsätter vi eller hur många anställda är vi idag.
Jag tycker att detta verktyget passar in som ett enkelt grafiskt komplement för uppföljning, datavisualisering och analys. Mer fokuserat på större datamängder än vad Excel hanterar och mer fokuserat på att dela grafer än vad Powerpoint gör men än så länge inte lika långt utvecklat som Qlik och Tableau. Exempelvis kan man inte koppla samman filter med flera analyser i dashboarden på ett enkelt sätt.