Skip to content

Framtidsutsikter

Tycker du att den senaste tiden har varit helt fantastisk? Nej, jag trodde väl inte det. Under de veckor som har passerat sedan många av oss roade oss i skidbackar och längdspår är det mycket som har förändrats. Tillvaron har ställts på sin spets för många människor och för några har det inneburit en personlig tragedi. Ingen vet vad som händer nu. Hur kommer min vardag att se ut efter krisen? För vardagen kommer att komma tillbaka. Det kan vi vara säkra på. Däremot kanske den inte ser likadan ut som den vardag vi hade innan och det är här jag vill stanna upp och fundera lite. Även om saker och ting är lite besvärliga nu så tycker jag mig känna en viss positivism som ligger under ytan och pockar på uppmärksamhet. För det finns saker som faktiskt funkar riktigt bra just nu.

Visste ni till exempel att vinterkräksjukan i princip inte drabbat någon alls denna vinter? Och att antalet hjärtinfarkter har minskat med över 30%!!! Läkarna vet inte riktigt varför men de tror att det beror på att många stressar mindre. Om det stämmer så är det helt fantastiskt.

Många lokalsamhällen har också levt upp under de senaste månaderna. Man tar kanske en promenad med en granne på lunchen eller planerar sin arbetstid annorlunda så man kan hämta barnen lite tidigare och istället jobba när de har gått och lagt sig. Dessutom innebär arbete hemifrån att många slipper lång pendling. Den tiden kan man också utnyttja på olika sätt; förutom att den leder till minskade utsläpp. Jag tror, och hoppas, att en lärdom som vi kommer att dra av den nuvarande situationen är att vårt samhälle inte bara fungerar, utan faktiskt mår bra av en ökad flexibilitet.

De senaste veckorna har jag pratat med många personer som har sett ”sanningar” visa sig vara ogiltiga. Fysiska möte som tidigare var ”absolut nödvändiga” för verksamheten har visat sig gå precis lika bra via telefon eller online och den där resan till kunden i Tyskland som var helt avgörande för att det skulle bli affär visade sig inte alls behövas. Beställningen kom ändå…

Förr eller senare kommer det negativa att klinga av och vi borde redan nu fundera på hur vi ser till att bibehålla det positiva. Jag har så klart inte någon patentlösning på vad som fungerar bäst för vem men här kommer några förslag på saker som jag tycker att vi ska ta med oss.

Gör hemmajobb till en rutin

Hemmajobb har, så klart, både för- och nackdelar. En av fördelarna är att man slipper pendlingen och därför har mer tid på morgon och eftermiddag. Man kan också planera sin tid annorlunda och kanske göra det där ärendet mitt på dagen och jobba lite senare istället. Kanske är det dags att vi gör en eller två dagars arbete hemifrån till ett självklart inslag i ett modernt arbetsliv.

Walk-and-Talk istället för Sit-Down

Behöver du prata med en kollega, kund eller leverantör? Be dem möta dig utomhus istället för på kontoret. Ta en promenad och prata istället för att sitta inomhus i ett mötesrum. Redan innan vår nuvarande situation så visste vi att man tänker bättre när man rör sig så gör Walk-and-Talk till en vana. Ni kan alltid dokumentera eventuella överenskommelser i ett kort e-mail efteråt.

Gallra dina möten

Handen på hjärtat: Många möten vi kallar till och går på är inte nödvändiga. Jag tror att vi har utvecklat en möteskultur som har sina rötter i tiden innan effektiva digitala möten. Ha som regel att inte kalla till möten som inte har ett tydligt syfte och kalla inte personer som inte är direkt berörda.

 

Vad är ditt bästa tips som vi kan ta med oss framöver?