Skip to content

En kärleksförklaring till JavaScript

Sedan år 2000, ungefär då jag började i branschen, har JavaScript aldrig slutat att överraska och inspirera mig. Jag tror att många (liksom jag) hela tiden återupptäcker språket och hittar smidigare sätt att lösa problem. Nästan varje dag dyker det upp nya smarta coola ramverk att lära sig också.

Efter att ha gjort en hel del misstag, har jag lärt mig att undvika de där knasiga grejerna som finns i språket. Ja, det finns många fel, konstigheter och brister i JavaScript. Men det är okej! Det är ju inte som alla de där andra programmeringsspråken. Kanske är JavaScript lite ... mänskligare?

Eller är det så att de där andra, som till exempel Java och C#, är mer vuxna? I vuxenvärlden (åtminstone när det gäller programmering) ordnas det mesta först in i klasser och sedan metoder. JavaScript är en mycket enklare värld, med objekt och funktioner. JavaScript är det klasslösa samhället.

Snart lanseras den nya versionen, ES6*, med många bra och smidiga saker som vi faktiskt kan använda redan idag. Det tänkte jag lunchprata om nu i april, hos oss på Klarabergsgatan 60.

Här kan du anmäla dig (gör det redan idag):

https://nyajavascriptborjarnu.eventbrite.com/

Förresten, i den nya versionen kan man skriva klasser och metoder om man vill. Betyder det att JavaScript blivit vuxet?

* ES6: Jag vet, nu kallas nya versionen för ECMAScript 2015, men det struntar jag i. ES6 ser coolare ut, tycker jag.