Skip to content

Äntligen tar robotarna över löneavdelningen!

Vad ser du framför dig när du läser ordet robot? Plåtniklas från Grodan Boll, Optimus Prime från Transformers, eller kanske en sån där enarmad industrirobot?

Robotar har fascinerat människan länge, och nu för tiden lever vi med dem allt mer i vår vardag. Och även om de fysiska robotarna blir allt mer lika oss människor (kolla bara på humanoiden Sophia!), är det framförallt som programvaror på datorer robotarna har börjat komma in i vår vardag.

 
Kanske har du hört om RPA, Robotics Process Automation?
 
RPA innebär att man ersätter transaktionella, monotona och administrativa sysslor med en programvarurobot, som utför uppgifterna betydligt snabbare och mer exakt än vad vi människor kan göra. Med hjälp av inbyggd artificiell intelligens lär sig programvaran att utföra avancerade uppgifter allt eftersom.
 
För drygt tre år sedan kom Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) ut med skriften ”Vartannat jobb automatiseras inom 20 år” (pdf). Den väckte stor uppståndelse och bidrog till många spekulationer och debatter.  Vartannat jobb! Det låter ju ganska mycket, och skulle innebära en arbetslöshet på 50%. Nästan lite skrämmande.  Men jag tänker att det RPA är lite som som Oppfinnar-Jockes robot i Kalle Anka-serien. Istället för att göra enkla, monotona jobb kan vi ägna oss åt mer strategiskt och analytiskt tänkande, och framförallt mer åt mellanmänskligt arbete.

För mig blev det en riktig aha-upplevelse när jag insåg vad robotiseringen kan göra för oss som arbetar med HRIT. Den nya tekniken med RPA ger oss möjligheter där systemen och dess leverantörer idag tyvärr sätter begränsning för innovationen. Plötsligt kan vi själva ta kontrollen över funktioner i våra system.

Vi diskuterade ämnet i vårt lönechefsnätverk i våras. Vi kunde tillsammans snabbt skriva upp en rad användningsområden för en robot. De största fördelarna vi såg var:

  • Bättre kvalitet – inga mänskliga fel
  • Driftsäkert - inte personberoende
  • Besparing - i både tid och pengar
  • Effektivt - gör uppgifterna snabbare
  • Pålitligt - gör exakt det man ber den att göra

- En robot som medhjälpare ger ökade möjligheter att skapa en kvalitativ löneprocess, som en lönechef uttryckte sig. Alla var fascinerade över vad robotiseringen egentligen innebär. Idag har flera av dessa lönechefer tagit steget mot att ”anställa” en robot som medhjälpare på lönekontoret.

Nu får vi göra mer av det vi gillar

Med tanke på att en robot arbetar ca 8 gånger snabbare än en människa, aldrig sover, aldrig tar semester, aldrig blir sjuk, aldrig vabbar etc. så kan den arbeta dygnet runt 365 dagar om året. Utvecklingen går som bekant snabbt, och inom loppet av några år kan vi tänka oss att vi har robotar som med hjälp av AI, ML och DL och allt vad det heter kan utföra än mer avancerade arbetsuppgifter. Möjligheterna när man kombinerar den fysiska roboten med den digitala är både spännande och läskiga.

De RPA-uppdrag jag medverkat i har varit superspännande, och jag hoppas få vara delaktig i att förenkla och förbättra HR-branschen med hjälp av både fysiska och digitala robotar. Till syvende och sist gör ju robotarna att vi människor får mer tid över till att jobba med det vi tycker är roligt och är bra på.

Hälsningar, Ann-Sofie