Skip to content

Cyberterrorism lamslår Sverige när Knowit-konsult släpper deckare

Vad händer i ett samhälle när terrorister tar den digitala tiden som gisslan? Det får vi reda på i Åsa Schwarz och Lena Karlins nya spänningsroman, RansomTime. När Åsa inte skriver böcker, arbetar hon med cybersäkerhet på Knowit. Men vad handlar boken om och varför kombinerar hon cybersäkerhet och skrivande? Jag passar på att fråga Åsa hur allt går ihop. 

undefined-Aug-16-2023-12-52-50-4479-PMVad handlar egentligen RansomTime om? 

Det genomgående temat är tiden även om bokens primära mål är att vara spännande och underhållande. Den börjar i ett högt tempo och med en tågkrasch. Vid samma tidpunkt sker även ett antal andra allvarliga incidenter runt om i Sverige – tunnelbanan står still, två flygplan krockar och börsen stannar. Ingen kan förklara varför. Säkerhetspolisen Alex Lindhage påbörjar utredningen och tar hjälp av professor Clara Sjöberg som han samarbetat med tidigare. 

Men varför tar ni upp det här med tiden i boken? 

– Digital tid är ett säkerhetsproblem som sällan uppmärksammats trots dess stora inverkan på t ex flyg, aktiemarknaden och inte minst brottsutredningar. Det var dessutom roligt att leka med tidsbegreppet i boken. 

Varför skriver du spänningsböcker med säkerhetsfrågor i?

– Jag har arbetar med cybersäkerhet sedan 90-talet och det stora problemet har inte varit de tekniska lösningarna utan att få människor att tänka efter och ändra beteende. Det här är ett sätt att både skapa underhållning men också att höja kunskapen om frågorna. Del 1 i serien, Dockfabriken, handlade om AI och säkerhet och min hackerthriller De sju nycklarna delades bland annat ut av säkerhetsbranschen till alla riksdagsledamöter för att de skulle förstå vikten av frågan. Många företag köper också in våra böcker som julklapp eller sommarpresent till medarbetarna för att höja medvetandet om cybersäkerhet.

Åsa schwarzÅsa Schwarz. Fotograf: Elisabeth Olsson

Hur är det att skriva böcker med en annan författare?

–Det här är mitt första längre samarbete som författare och jag tycker att samarbetet med Lena är väldigt roligt, särskilt som vi kompletterar varandra på många sätt. Hon har också en helt annan bakgrund än mig och erfarenhet av att ha skrivit barnböcker och översatt över hundra böcker som t ex Dan Brown and Ken Follett.

Hur kommer det sig att du både skriver deckare och jobbar med cybersäkerhet? Det är väldigt olika saker?

– Jag tycker inte alls det är speciellt olika saker. I böckerna jagar de goda de onda och samma sak gäller för cybersäkerhet. Jag och mina kollegor vill skapa säkra system och verksamheter som de kriminella inte kommer åt. Helt enkelt både spännande och intressant.