Skip to content

Välkommen Pontus Engström!

Ytterligare en ny kollega och tidigare exjobbare hos oss är Pontus Engström! Pontus har nyligen avslutat sina studier vid KTH och skrev i våras sitt exjobb hos oss på Knowit, vilket fokuserade på utmaningar inom IAM-projekt. Framöver väntar bland annat uppdrag där han kommer hjälpa våra kunder med IAM-lösningar. Pontus deltar just nu även i vårt Cyberhjälteprogram!

Berätta lite mer om dig själv!
Jag är uppvuxen ute på Ingarö och bor just nu i Gustavsberg tillsammans med min sambo och min son. I somras tog jag examen från KTH, där jag studerat civilingenjör med inriktningen information och kommunikationsteknik. I utbildningen läste jag även några säkerhetsrelaterade kurser.

I våras skrev jag mitt exjobb här på Knowit, vilket fokuserade på utmaningarna med IAM-projekt. Jag utgick från tre huvudaktörer – huvudleverantören, kunden och projektgruppen – och undersökte hur och varför implementeringen av IAM-system kan vara ett problem för samtliga. Syftet var att identifiera och visualisera dessa problem, och slutligen försöka ge rekommendationer inför framtida IAM-projekt. Oftast kan det största problemet vara kommunikationsrelaterat, exempelvis vid oförutsägbara händelser vilket ofta inträffar. Låg insikt i vad som köpts och vad som förväntas är också något som visat sig vara en stor utmaning. I många fall är dessa projekt inte förankrade, och inte heller kommer behovet ifrån ”rätt” del av verksamheten, vilket gör förändringsresan ännu svårare att genomföra. Detta gjorde att ämnet även är mycket relaterat till förändringsledning, vilket jag också tittade på i mitt arbete.

Under tiden då jag skrev mitt exjobb kändes det som en självklarhet att komma tillbaka till Knowit efter vårterminen. Främst berodde det på vilka härliga kollegor jag fått här, miljön runt om och atmosfären på kontoret. Det känns väldigt kul att nu få komma tillbaka till bekanta ansikten!

Varifrån kommer ditt intresse för säkerhet?
Anledningen till varför jag blev intresserad av säkerhet från början sträcker sig hela vägen tillbaka till min militärutbildning, när jag gjorde lumpen. Utöver den tydliga kopplingen till samhällssäkerhet lärde man sig även konsekvenstänk och hur det man gör påverkar en själv och ens omgivning. Hur kan man exempelvis se till att saker och ting är bra och säkra för omgivningen?

Sedan blev ett stort intresse även hur man kan sprida kunskap om säkerhet. Det kan exempelvis vara att utbilda individer om deras agerande på nätet – allt från att vara medveten om phishing till hur man skapar lösenord och att försöka förbättra säkerhetstänket generellt.

Vad kommer du att jobba med hos oss?
Jag blir säkerhetskonsult och kommer främst att fokusera på IAM, och jag har redan börjat arbeta i ett projekt där vi levererar en IAM-lösning till en kund. Lösningen håller just nu på att sjösättas, så jag är med i fasen där produkten ska levereras och skapar mig en större förståelse för hur den är uppbyggd. När produkten är levererad kommer jag även vara med i förvaltningsprocessen. Jag har också påbörjat Cyberhjälteprogrammet, vilket jag sett mycket fram emot!

Vad gör du helst på fritiden?
När jag får tid över från jobb och familjeliv så spenderar jag gärna tid på golfbanan under somrarna. Under vinterhalvåret spelar jag en del innebandy för att hålla igång. Och det är typ det man hinner med! Annars spenderar jag mycket tid med familjen och hittar på roliga aktiviteter.

Tack Pontus! Varmt välkommen tillbaka till oss.