Skip to content

Boosta din säkerhet online: Upptäck kraften i multifaktorsautentisering

För att vara så säker som möjligt på nätet ska du välja komplexa lösenord till dina olika konton och onlinetjänster, inte upprepa dina lösenord och gärna byta dem ibland. Men visste du att du med hjälp av multifaktorsautentisering (MFA) kan bli ännu säkrare? Ett lösenord som består av bokstäver, siffror och specialtecken kan lätt knäckas, men om det inte går att autentisera sig med enbart lösenord håller du hackaren utestängd från dina konton även om denna kommer över dina lösenord.

Visste du att ett kort lösenord som består av små och stora bokstäver samt siffror kan knäckas på ett fåtal minuter? Det finns många olika sätt att komma över någon annans lösenord, ditt jobb är att göra hackarens jobb svårare. Ett lösenord blir säkrare ju längre och ju mer komplext det är, dock behövs inte ett komplext lösenord om man också använder MFA. Enligt Microsoft är det 99,9% mindre troligt att ditt konto blir hackat om du använder MFA.

 

Vad betyder MFA? Multifaktorsautentisering är en elektronisk autentiseringsmetod som kräver ytterligare separata metoder av användaren (två eller fler) för att identifiera sig. Förenklat kan man säga att du behöver flera olika säkerhetsnycklar för att komma in på ditt konto.

 

Ok, så vad är autentisering? Autentisering är en process som kontrollerar din identitet. Det vanligaste är att man identifierar sig med användarnamn och lösenord (ett lösenord är något man vet) men man kan även identifiera sig med något man är (fingeravtryck) eller något man har (din telefon, en nyckel, etc.).

 

Varför ska jag autentisera mig? För att du i många avseenden ska kunna bevisa att du är du. Genom att visa legitimation på Systembolaget, när du stoppar in ditt kontokort i bankomaten eller när du visar upp ditt pass när du ska ut och resa. Det kan vara lätt att blanda ihop autentisering och auktorisering; auktorisering är vad du har tillåtelse att göra efter att du loggat in, alltså din behörighet.

 

Genom att applicera flera metoder för identifiering så gör det inget att en obehörig person kommer över en av dina identifieringsmetoder; om ditt bankomatkort blir stulet så går det inte att handla online utan bank-id eller ta ut kontanter utan PIN. Samma sak gäller för dina konton online.

 

Det är superenkelt att komma igång med MFA, de flesta digitala tjänster erbjuder detta idag. Den vanligaste metoden är att du registrerar ditt mobilnummer på den tjänsten du vill använda och när du loggar in med ditt användarnamn och lösenord så ombeds du att även att skriva in den kod du får skickad via sms till ditt registrerade mobilnummer. När du gjort detta är din identitet bekräftad!

 

Det finns även risker med MFA. Om du har kopplat på MFA som ett extra skyddslager på ett konto, i detta fall använt ditt mobilnummer, och din mobil sedan blir stulen. Vad gör du då? Är det bara att acceptera att ditt konto är omöjligt att återställa? Det beror tyvärr på tjänsten i sig och vad de använder för återställningsmetoder. Det är en bra idé att kontrollera hur en eventuell återställning går till så du inte står handfallen den dagen det händer. Trots detta vinner fördelarna över nackdelarna.

 

Tycker du fortfarande att MFA verkar krångligt och komplicerat? Tänk så här istället; genom att slå på MFA kan du använda lösenord som är lättare för dig att komma ihåg. Tekniken sköter resten. Slå på MFA för de konton som är viktiga för dig, särskilt till din primära mail då du använder denna för att återställa dina lösenord för andra tjänster som är kopplade till just den mailadressen. Lycka till!