Skip to content

10 saker som mina kursdeltagare gillar med Tableau

Efter att ha genomfört ett antal Tableau kurser(fundamentals och advanced) är det dags att sammanfatta mina intryck av vad deltagarna gillar mest.

 1. Distribution av analysen på många sätt.
  Tableau kan skicka ut analysen gratis till Tableau Reader eller Tableau Public. Det går också att dela data via Tableau Server eller Tableau Online. Det är också superlätt att spara som PDF eller fortsätta arbeta med sitt data i Excel. Det är dessutom lätt att länka data till olika bilder eller andra webbadresser.

 2. Skapa metadata som slutanvändare åt sina kollegor.
  Eftersom desktop användaren i Tableau själv kan skapa drillhierarkier, egna grupper, set, olika beräkningar och snabb beräkningar och deltotaler är det viktigt att kunna spara metadatan och dela dem. I Tableau gör man detta med .tds filer.

 3. Möjligheten att hoppa mellan Live koppling och Tableau dataextrakt.
  Många tycker det är bra att kunna skapa ögonblicksbilder(snapshots) av datat innan distributionen. De tycker också det är bra att man i exktrakten kan begränsa fälten, aggregera till önskad nivå och bara ladda på förändringar sedan sist. Andra gillar mest realtidsdatakopplingen.

 4. Arbetet med flera mätvärden som en kolumn i grupp.
  I Tableau knyts mätvärden ihop som grupp i det som kallas Measure Values och Measure Name. Detta gör att man kan visualisera flera mätvärden i samma ruta. Detta är särskilt användbart för olika typer av stapel och linjediagram där man vill bygga ihop eller jämföra flera mätvärden.

 5. Uppföljning av topp- eller lågpresterande kunder.
  Idag använder de flesta kunderna BI för att hitta eller förstå avvikelser. I Tableau ringar man in dessa till ett set. Dessa set används sedan i övriga analyser för bättre insikter.

 6. Presentation av olika datamängder på kartor.
  Att kunna blanda datamängder och visa på karta ger ännu bättre visualiseringar. Många gillar detta att du själv bestämmer hur och när du önskar koppla ihop din data(data blending).

 7. Konstruktion av egna beräknade fält innuti visualiseringen.
  Det blir mycket mer översiktligt och tydligt när man direkt kan klicka på ett fält för att se funktionen. Det är också mycket enklare att testa när man så enkelt kan backa(hoppa bakåt Undo).

 8. Omedelbara test av snabbkalkylerade funktioner i sin analys.
  Analysarbetet snabbas upp tack vare de förprogrammerade funktionerna running total, rank, percentile, percent of total, moving average, YTD Total, Year over year growth, YTD Growth, Compound growth rate, Percent difference mm

 9. Möjlighet att jämföra data med olika linjer och hållare.
  I många analyser vill man jämföra med budget, prognos eller föregående års värden. I Tableau visualiseras detta tydligt med bullet graphs. Allt för att göra datat tydligare och mer lättöverskådligt. Det går också att lägga
  olika datadelar i hållare(bins) eller i olika grupper för att förtydliga presentationen.

 10. Pixelperfekta dahboards.
  Många tycker det är häftigt att du med bilder linjer och andra visualiseringsdelar kan skapa en helt skräddarsydd presentation där upplevelsen blir riktigt snyggt utan av verktyget fördefinierade objekt.

bullet

Jag tycker det är viktigt att alla får eller kan göra analys själva. Jag tycker dock att man behöver gå en kurs så man använder verktygen rätt. Knowit är certifierad utbilningspartner på Tableau.

Vill ni veta mer om Tableau så kontakta mig!

Håkan Alsén

Tableau partneransvarig på Knowit Decision

0738 -47 28 00

Hakan.alsen@knowit.se