Jag har tidigare skrivit om tillgänglighetslagen som klubbades igenom i maj 2023. Lagen kallas "lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet" (jag kallar den även för POTT-lagen) och kommer börja gälla från och med 28 juni 2025. Lagen innebär att alla e-handlare som säljer produkter och tjänster i Sverige och inom EU kommer behöva ha en tillgänglig webbplats och bland annat följa vissa kriterier enligt WCAG*.
Den nya lagstiftningen syftar till att främja mänskliga rättigheter och uppmuntra till ökad delaktighet i samhällslivet samt öka jämlikheten i levnadsvillkor.
Vill du läsa mer om vilka som kommer beröras av den nya lagen så läs gärna mitt tidigare blogginlägg om nya tillgänglighetslagen - vad innebär den i praktiken?
Av informationen som finns idag innebär det att webbplatsen för en e-handel bland annat ska följa kriterierna A–AA i WCAG, precis som webbplatser för offentliga aktörer ska göra idag enligt den så kallade DOS-lagen.
Du som inte följer lagen kan, förutom att få böter, även förlora rätten till att verka på den europeiska marknaden. Jag känner ju spontant att förlorar man EU som sin marknad på grund av att man inte har en tillgänglig e-handel så kan det vara nära slutet för företaget.
Idag tolkas lagen som att alla webbsidor där en privatperson kan ingå ett köpeavtal med ett företag genom antingen köp eller bokningar kommer beröras. Undantag från denna lag är mikroföretag (företag med färre än tio anställda) och företag som har en årsomsättning eller en årlig balansomslutning som inte överstiger 2 miljoner euro.
Jag har själv testat och som det ser ut idag är det många e-handelsbutiker som är otillgängliga. Ett vanligt fel är att det inte går att navigera med tangentbordet på webbplatsen, vilket gör att jag som användare blir beroende av att kunna använda en datormus för att kunna köpa en produkt.
Det absolut värsta du som e-handlare kan göra är att vänta till 2025 för att börja arbeta med tillgänglighet. Att ha inställningen att "tillgänglighet kan vi fixa lite snabbt sen" är absolut ingenting som rekommenderas. Det är inget som går att fixa över en natt och det är inget endast en person kan ordna. Jag förstår att allt det här kan kännas överväldigande och att det är svårt att veta hur eller var man ska börja. Så här kommer sju tips på hur du och din verksamhet kan börja förbereda er redan nu inför 2025 och den nya tillgänglighetslagen:
Det absolut värsta du kan göra är att inte göra någonting. Har din verksamhet inte redan börjat med tillgänglighetsarbetet så är det på tiden att göra det nu.
Just nu erbjuder vi en kostnadsfri rådgivning där vi gör stickprov på din webbplats och ger konkreta råd för hur ni kan förbättra arbetet med tillgänglighet.
Anmäl dig en till en gratis rådgivning.
Knowit Experience har certifierade tillgänglighetsexperter och hjälper er gärna. Vi erbjuder tillgänglighetsgranskningar, rådgivningssamtal, skräddarsydda utbildningar och hands-on justeringar för att säkerställa att er webbplats är tillgänglig för alla. Hör av dig!
*WCAG står för Web Content Accessibility Guidelines som på svenska även kallas riktlinjer för tillgängligt webbinnehåll.