Skip to content

Twitter Design Pattern - istället för ordning och reda

Twitter är just nu min främsta källa till information av alla möjliga slag. Händer det något, får man reda på det där allra först. På Twitter finns också mycket brus (kanske till och med för mycket), men jag tror att man lär sig att filtrera och välja bort det som inte ger något värde. Vid första anblicken ser ett twitterflöde ut som ostrukturerad information. Men det finns ordning i kaoset: taggar fungerar som metadata, beskriver och kategoriserar informationen, samt gör den sökbar.

Twitter har en kusin: Yammer. Jag tycker att Yammer är ungefär samma grej. Twitter är till för hela världen och Yammer för organisationen. På knowit använder vi Yammer och har gjort det sedan 2008. Då, i början, fanns det i princip bara en textruta, en skicka-knapp och ett "flöde". Precis som på Twitter. Idag kan man skapa grupper och lägga till behörigheter. Det gör det möjligt att organisera informationen mycket bättre. Vi kan till exempel diskutera ämnen i specialiserade grupper. Då blir det ordning och reda, istället för kaos och brus.

Nej, vänta.

Jag tror inte att det fungerar så. Information är otroligt svårt att kategorisera på förhand. Ett flöde som hela tiden förändras, byter inriktning, stannar av och plötsligt få ny fart igen kommer inte att passa in i en redan förutbestämd struktur. Det är mycket svårt att skapa en hållbar design från början, då man ju nästan inte vet någonting. Jag tycker att det här påminner ganska mycket om agil och testdriven utveckling, där man ifrågasätter om det verkligen är vettigt att skapa en detaljerad systemdesign, innan man börjar med utvecklingen? Oftast är det inte det. Låt det istället växa, anpassas och utvecklas i takt med tiden. Det ökar chanserna för hållbar informationsstruktur.

Det här skulle jag vilja kalla för Twitter Design Pattern. Brus och metadata, istället för trädstruktur, mappar och grupper med namn & kategorier som inte passar ihop med informationen i dem. Kan man använda sig av Twitter Design Pattern på flera ställen?

När vi till exempel strukturerar vår kod, brukar det ofta bli många projekt, mappar och långa "namespaces". Jag är själv ansvarig för en hel del ordning och reda, som nästan alltid blivit fel. Eller är det kanske så att det alltid blir nästan rätt? Kolla i er kod: där finns kanske den där "utils"-mappen, med innehåll som inte passar in någonstans i strukturen.

Det kanske går att ordna det på något annat sätt (som påminner om metadata på Twitter och Yammer), har du några tips? Hör av dig, på Twitter.

@davidvujic

Förresten, jag har tidigare skrivit om andra aspekter av Twitter Design Pattern, som du kan läsa om här.