Smashing Conference Barcelona
Om du som jag är nyfiken och vill utvecklas och lära dig mer inom din yrkesroll vill jag passa på att tipsa om en riktigt bra konferens: Smashing Conference. Konferensen riktar sig till alla som arbetar med User Experience och anordnas av Smashing Magazine, en bra källa till ny kunskap och inspiration inom det här området!
Den senaste konferensen ägde rum i Barcelona i oktober och jag åkte ner med ett par kollegor för att lära mig det senaste inom interaktionsdesign, grafisk design, kommunikation och gränssnittsutveckling. Lokalen för konferensen var Palau de la Musica Catalana och bara miljön i sig var otroligt vacker och inspirerande. Vi fick några riktigt fina dagar i Barcelona och jag vill verkligen rekommendera er att delta i kommande konferenser om ni får tillfälle!
Jag tänkte dela med mig av lite höjdpunkter bland föreläsningarna:
Graphic design in the 21st century: is the Internet killing creativity? Espen Brunborg bjöd på en inspirerande föreläsning kring så kallade best practices inom webbdesign och om dessa hjälper oss att bli bättre designers, eller om de i själva verket dödar kreativiteten och originaliteten? Många webbplatser ser idag likadana ut då många håller sig till konventionerna istället för att frångå dessa och tänka nytt. Hamburgermenyn är ett bra exempel på det här då många idag tror att denna ikon är självförklarande. Det har däremot visat sig i en del fall att så inte är fallet. Varför håller vi då kvar vid denna symbol och annat som vi inom design tror är ”säkra kort”? Och hur kommer vi bort från det här tänket och skapar webbplatser som ger ett avtryck och sticker ut från mängden?
Enhancing responsiveness with Flexbox. Zoe M. Gillenwater berättade för oss om Flexbox och hur vi kan använda oss av det redan idag inom webbutveckling. Flexbox gör att du kan skapa flexibla layouter utan att använda dig av float, table-display och inline-block. Mindre CSS och mer flexibilitet! Applicera Flexbox som progressive enhancement, på samma sätt som du idag använder dig av CSS3, och du är good to go. Det finns alltså ingen anledning att välja mellan exempelvis float och Flexbox.
The wonderful world of SVG. Chris Coyer (från CSS-tricks och CodePen) gav oss en introduktion till SVG-grafik och handfasta råd kring hur vi kan använda oss av det på bästa sätt. Han fick oss att förstå att SVG som format egentligen inte är mer komplicerat än exempelvis PNG, det gäller bara att veta när det är lämpligt att använda det eller inte. Om du vill komma igång med SVG redan idag rekommenderar jag den här enkla guiden skapad av Chris själv.
Peace, hellfire & outer space. Seb Lester, typsnittsdesigner, berättade om sitt yrke och hur det kom sig att han fick uppdraget att designa en logotyp för NASA. Något som han själv beskrev som sitt drömuppdrag. Han berättade även om sin kärlek till kalligrafi och hur det har fått honom att komma dit han befinner sig idag. Jag var nog inte den enda personen som köpte nya pennor och block efter föreläsningen! Kolla gärna in hans fantastiska prints, wow!
Nästkommande konferenser anordnas i Oxford och San Francisco i vår. Komplett info kring konferenserna finns här om du är nyfiken och vill veta mer!