Skip to content

Recension: Fifty quick ideas to improve your User Stories

Jag har varit ett fan av Gojko Adzic och hans idéer under en längre tid och intresset blev knappast svalare efter hans föreläsning på Kravdagen 2015; ”How to thrive with a flexible scope”. Jag tänkte därför skriva en kort recension av en av hans böcker, nämligen ”Fifty quick ideas to improve your user stories.”

De som jobbar agilt har väl nästan omöjligen kunnat undvika att komma i kontakt med user stories någon gång. De ökar otroligt i popularitet och användning, men frågan är om alla verkligen använder dem på rätt sätt. Jag har sett många exempel på företag som använder user stories exakt som när de bara skrev ”vanliga krav”. Ett nytt sätt att dokumentera bara. Som Gojko själv skriver i det allra första kapitlet:

large

“User stories are often misunderstood as lightweight requirements, given by the business stakeholders to the delivery team. This misunderstanding leads to stories being collected in a task management tool, with a ton of detail written down by business representatives.”

Gojkos bok borde därför vara en ögonöppnare för många. På ett enkelt och tydligt sätt beskriver han hur user stories verkligen ska användas. Han berättar om samarbete, om alla möjliga små tips som gör att man lättare förstår vad som är en bra och en dålig user story och till och med hur man planerar bättre med hjälp av sina stories. Varje tips är uppdelat med en beskrivning, vad fördelarna är och hur man får det att fungera på riktigt. Han skriver på ett väldigt målande sätt och med hjälp av enkla exempel får han tydligt fram sina poänger.

Som exempel kommer han in på story planning, impact mapping, prioriteringstekniker och nedbrytning av stories. Bland väldigt mycket annat.

Rekommenderas starkt av alla som vill jobba agilt på riktigt.

/Staffan Melin, Require AB