Skip to content

Personlig tränare inom BI!

I helgen råkade jag titta till tv-tävlingen Lets Dance och Melodifestivalen. Där är det helt självklart att alla skall ha en personlig danstränare för att lyckas bättre. I en sekvens som jag såg berättade Jonas Björkman att han skulle gå in som personlig tränare för Andy Murray. För duktiga idrottare är det helt självklart med en tränare för att nå framåt. På fritiden har flera av mina vänner personliga tränare. Någon har tom en tränare som ringer upp och sedan kommer och hämtar upp personen för träning.

På företagen är detta tänkandet inte alls lika vanligt. Man skickar ut någon instruktionsfilm eller skickar ut en instruktion när något nytt skall användas. Att arbeta med personlig tränare hinns inte med i den operativt ansträngda verkligheten.

Tyvärr resulterar detta att många lägger extremt mycket onödig tid i sina verktyg. Kan man verkligen officepaketet med Excel, Word och Powerpoint så underlättar det vardagen väldigt mycket men att gå kurs i det känns förlegat. Kan man även sina BI-verktyg bra har man verkligen chansen att själv arbeta med analys och beslut istället för att lägga massa tid på konsolidering och manuellt arbete(i Excel).

Inom IT är det ännu värre där sitter många även jag timme efter timme och letar efter lösningar på problem som man kunde lärt sig på en kurs. Istället för att gå en kurs och lära sig verktyget ordentligt så googlar man runt, lyncar, chattar och söker på supportsiter vilket kan ta väldigt mycket tid.

På Knowit försöker vi satsa hårdare på utbildning, både internt och externt.

Förra veckan gick jag lärarutbildningen i Tableau vilket innebär att jag blir certifierad Tableau Trainer. Fast jag har använt Tableau i ett och ett halvt år och gått en kurs för ett år sedan fanns det på kursen en hel del som jag inte tagit till mig. Kursen gav även inspiration, bra diskussioner, bra utbyte av exempel mellan Knowitdeltagarna och möjlighet för mig att visa de saker jag gjort för andra och justera dem till det bättre.

Utbildning är alltid svårt eftersom olika personer har nått olika nivåer. Med ett riktigt bra utbildningsmaterial kan man dock överbygga det, särskilt idag när alla verktyg är så fullmatade med funktioner. Jag tycker Tableau kändes moderna i sitt material. Utbildningsmetodiken och dess hjälpmedel har tagit flera steg framåt de senaste åren med videoinstruktioner, elearning och andra visualiseringar för ökad förståelse.

Som lärare tycker jag det är superkul att lära ut. Inte bara för att man får nya kontakter och får stå i centrum. Utan mycket för att man själv blir inspirerad, utmanad och att man utvecklas tillsammans så mycket.

Så vill ni lyfta den självbetjänande BI-verksamheten så boka in en kurs i Tableau, Oracle BI, Microsoft BI, SAS, IBM BI eller Qlik. Själv vidareutbildar jag mina kunder gärna i Excel, Tableau, Microsoft BI, BI strategi, BI krav, BI metod eller Oracle BI. Jag agerar också rådgivare, personlig tränare och mentor för några kunder. Än har jag inte mött någon som tyckt att det varit helt bortkastad tid.

Vill ni också nå framgång i det datadrivna Sverige så är utbildning en viktig nyckel. Glöm inte att en utbildning för 10kkr lätt tjänas in på en veckas arbete i verktyget.