Skip to content

Ny vice VD inom HRM

I februari fick Knowit Insights styrkeområde HRM en ny vice VD, som tillsammans med VD Magnus Nilsson Fahlén och konsultcheferna kommer att växla upp och leda styrkeområdet framåt. Hennes namn är Charlotte Birgander, och vi fångade henne för en liten intervju.

Du har jobbat med HR och HRIT under de senaste 20 åren. Hur kom det sig att du hamnade på den här banan? 

- Det var nog en slump egentligen, men det var redan i mitt första arbete inom byggbranschen där jag samspelade mycket med IT och ekonomi kring utdata och fick även möjligheten att bli projektledare för upphandling och implementation av ett nytt lönesystem. Med facit i hand skulle jag ha gjort en hel del annorlunda idag, men oj vad jag lärde mig mycket!

Skåne framför storstan

Hon fortsätter: Jag har också under alla år drivits av att jag har velat utveckla HR:s roller och tjänster till att bli mer affärsorienterade och data drivna. Har alltid varit intresserad av people analytics och hur man på bästa sätt kan automatisera och effektivisera de administrativa HR-processerna så att tid kan läggas på mer värdeskapande arbetsuppgifter.

Charlotte är hemmahörande i Malmö, men kommer att fortsätta tillbringa 2-3 dagar i Stockholm varje vecka. Hon säger att hon gillar omväxlingen och båda städerna, "men jag måste nog säga att Skåne ligger mig allra varmast om hjärtat".

Vad kommer du att fokusera på hos oss?

Jag kommer att arbeta en hel del i kunduppdrag, men även arbeta mycket med seminarier, nätverk, marknadsanalyser, leverantörsdialoger mm.
Brinner också lite extra för hur vi kan stödja våra kunder i att realisera alla sina nyttor när de investerar i ett nytt system - här kan vi bidra mycket med vår samlade kompetens och våra erfarenheter.
Charlotte Birgander
Vad var det som lockade med Knowit Insight?

Möjligheten att vi här kan arbeta i större digitala HR transformationsprojekt då vi inom Insight har kompetenser inom områden som HR Tech, förändringsledning, processutveckling, People analytics, employee experience/employee journey mapping etc.  Och självklart lockade det också att få 23 kollegor som brinner för de här frågorna lika mycket som jag själv gör!

Vad tycker du är viktigast när man hjälper kunder inom HR med system och digitalisering? 

Till att börja med att säkerställa att de vet vad målbilden är med deras digitala HR-transformationsresa och att de involverar medarbetare, chefer och andra intressenter i sitt arbete. Sen också att skapa förståelse och engagemang för det förändringsprojekt som en implementation av ett HCM-system är. Och till sist vikten av att säkerställa en stabil grund och effektiva masterdata processer för att kunna få full effekt av processtödet för de strategiska HR-processerna och dra nytta av AI, Machine learning etc.

Du sitter i panelen på Nordic HR Tech Days som är i Köpenhamn nu i mars? 

Ja precis, jag har under de senaste åren varit på en del HR tech mässor i Europa och det ger mycket inspiration som jag har med mig i mitt arbete. Nu äntligen finns det en nordisk mässa - Nordic HR tech days 19 - som går av stapeln den 6-7 mars i Köpenhamn, och paneldiskussionen har ämnesraden "Workplace transformation in a digital age". Jag ser också fram emot att lyssna på många av de intressanta föreläsningarna och paneldiskussionerna som erbjuds.

Vad kul att du är med oss Charlotte, vi ser fram emot att jobba vidare mot gemensamma mål!

 

Du hittar Charlotte på LinkedIn, och kan läsa mer om Nordic HR tech days här http://www.nordichrconf.com/nordic-hr-tech-days-19