Skip to content

Ny i försvaret: Svenskt militärt försvar

I ett alltmer osäkert omvärldsläge har Knowit startat ett initiativ för att fylla på försvaret med ny och diversifierad talang. Mitt namn är Harriet, och under hösten 2024 ska jag gå deras utbildning ”Ny i försvarssektorn”. Min bakgrund är som konstruktör med fokus på produktutveckling på Svekons Försvar & Säkerhetsavdelning, och jag ser fram emot att i denna serie dela med mig av den kunskap och de insikter jag får vid vart kurstillfälle.

 

Tröskeln in i försvaret

Starten på kursen har gett mig en värdefull inblick i det svenska försvaret och arbetet runt denna sektor. Eftersom vi var en liten grupp med olika erfarenheter och arbetsuppgifter skapades en trygg atmosfär för att dela tankar, ställa frågor och ge feedback. Ett viktigt mål med kursen var att minska tröskeln för att arbeta med försvarsfrågor. Mina tankar gick genast till vad som egentligen utgör denna tröskel. Är det språket, brist på förståelse, eller kanske de fördomar och bilder som finns kring krig och försvar? Från mitt perspektiv handlar tröskeln om att försvaret ofta känns som en värld helt skild från det civila samhället, vilket gör det svårt att se dess attraktionskraft. Det kändes därför tryggt och positivt att det första kurstillfället syftade till att öka vår kännedom och förståelse för denna viktiga sektor.

 

Varför har vi ett militärt försvar?

Kursen började med att vi diskuterade varför Sverige har ett militärt försvar. Den här frågan satte i gång många tankar, särskilt hos mig som arbetar inom produktutveckling. Jag funderade genast på hur det svenska försvaret påverkar den tekniska utvecklingen i landet – med stora resurser som investeras i innovation och ny teknik. Samtidigt blev jag medveten om hur smal min egen syn på försvaret varit. Diskussionen i gruppen vidgade min förståelse, och jag insåg att motiven för att ha ett försvar sträcker sig långt bortom bara teknik och innovation.

Vi talade om försvar av demokrati, fred och frihet, men också om Sveriges roll inom NATO och FN. Det handlar inte bara om att skydda nationen, utan också om att skapa trovärdighet internationellt, vilket i sin tur kan leda till investeringar och internationellt samarbete. Försvaret blir på så sätt en garant för både inhemsk och global stabilitet.

 

Statens suveränitet och rätt till självförsvar

En annan central del av kursen var att klargöra statsbegreppet och vad det innebär för ett lands suveränitet, särskilt i situationer av konflikt eller krig. Här blev vi introducerade till de rättigheter och skyldigheter som varje land har vid krig. En viktig insikt var att självförsvar måste bedrivas på ett proportionerligt sätt och att länder har en skyldighet att informera FN om sina handlingar.

Detta väckte tankar kring hur Sverige och andra länder balanserar suveränitet med internationella förpliktelser. FN:s säkerhetsråd, som har den största makten i dessa frågor, har möjlighet att ingripa och sätta sig över ett lands suveränitet – en aspekt som bidrar till den komplexa dynamiken i internationell säkerhetspolitik.

 

Krigsföringsförmåga: fysiska, konceptuella och moraliska faktorer

En av de mest intressanta diskussionerna under kurstillfället handlade om krigsföringsförmåga och dess tre komponenter: konceptuella, fysiska och moraliska faktorer. Diskussionen kretsade mycket kring den moraliska faktorn.

Vi reflekterade över hur moralen i samhället har förändrats, och hur plikten att försvara landet kanske inte känns lika självklar för dagens generation som för tidigare. Den stolthet som tidigare funnits kring värnplikten verkar inte vara lika utbredd idag. Jag som själv tillhör den sista årskullen som inte behövde kallas in till värnplikt undrar om det kan det bero på att många unga idag inte har närstående som gjort värnplikt och därmed inte fått samma uppmuntran? Vi funderade också på vad det innebär för ett lands vilja och moral att delta i krig, om vi har en generation som aldrig varit en del av försvaret.

 

Slutliga reflektioner

Efter att ha genomgått det här kurstillfället har jag fått en mer övergripande förståelse för varför vi har ett militärt försvar och hur viktigt det är för vår nationella och internationella säkerhet. Mina reflektioner har också lett mig till att tänka på hur vi som konsulter och yrkesverksamma kan bidra. Hur kan vi hjälpa till att försvara Sverige och vår demokrati? Vad kan vi göra för att lyfta fram vårt arbete och bjuda in fler till branschen? Det handlar inte bara om teknik eller innovation, utan om att om att göra det enklare för fler att förstå och engagera sig i försvarets viktiga roll, så att fler kan känna att de är ”Still confused, but on a higher level”.

DSC01306