Skip to content

När programmerade du med din dotter senast?

säkerhet24Publicerades 2014-04-23 i Computer Sweden.

Krönika Andelen kvinnor i it-branschen minskar. När det gäller it-säkerhet är det katastrof. Elva procent. Det hämmar affärerna, hävdar Åsa Schwarz.

Det är inte ditt beslut att lägga ut information om andra. Tänk på dina barn, uppmanar Åsa Schwarz.
Åsa Schwarz är säkerhetskonsult på Knowit.

Det är en enskild händelse som var avgörande för att jag skulle börja arbeta med it-säkerhet. Året var 1980. Jag var sju år och mamma köpte hem en ABC 80. Jag vet inte om julklappen var till henne eller mig. Sedan lärde hon mig att programmera och tog med mig på träffar där vi bytte floppydiskar med varandra.
 
När jag läste data- och systemvetenskap i början av 1990-talet var vi trettio procent tjejer. Nu är endast arton procent av de som går ut kvinnor. Samtidigt minskar andelen kvinnor i it-branschen. När det gäller it-säkerhet är det katastrof. Elva procent.

Det finns flera olika anledningar till det här. För det första har alla döttrar inte en mamma som min. De flesta känner inte till något om it när de ska söka till universitet. It lyser med sin frånvaro i grundskolans schema. Inte så konstigt att förändringen är mot det sämre.
 
För det andra finns det forskningsresultat som visar att människor trivs bäst i organisationer där det finns mer än trettio procent av samma kön som en själv. Numera producerar universitet inte ens tillräckligt för att det i genomsnitt skulle gå att uppnå en sådan fördelning.
 
För det tredje sker majoriteten av alla rekryteringar i personliga nätverk, gärna efter en öl i bastun. Det är ensamt på damavdelningen.
 
Till er som säger att det är vi kvinnor som inte gör oss hörda och sedda. Att det är vårt fel att det ser ut så här, vill jag meddela att året är 2014. Jag trodde vi kommit längre än så.
 
Fler kvinnor i it-branschen är inte bara en jämlikhetsfråga. Det är främst en lönsamhetsfråga. Många studier visar att företag med kvinnor i ledningsgruppen presterar bättre och att en jämnare könsfördelning i bolag ger fler marknadsandelar.
 
Det bästa sättet att lösa den nedåtgående trenden är att få in it på schemat i grundskolan. Vi kan väl gemensamt göra våra röster hörda inför valet? Sedan bör vi rannsaka oss själva. När gick du på en programmeringskurs med din dotter senast?
 

/Åsa Schwarz är säkerhetskonsult på Knowit.