Skip to content

Microsoft nya modell för innovationer!

IT är en föränderlig värld och även om IT-avdelningen har en konservativ syn på förvaltning och kvalitet så sker förändringar.

När Apple lanserade iphone så saknade flera viktiga komponenter om man jämförde med konkurrenterna.

M3 skrev såhär om Iphone 3G: Innovativ på många punkter, men rätt ut sagt urbota korkad på andra. Sorry Apple, fyrbands gsm och Edge är inget att skryta med. Den klena kameran och avsaknaden av mms-stöd i kombination med ett ganska högt pris och medioker batteritid borde ju bädda för en sågning.

Den hade dock något det übercoola och lättanvända användargränssnitten och vi vet ju alla hur det gick.

Detta innebär att produkten inte behöver vara helt färdig när den släpps. Det går att nå stora framgångar med hjälp av varumärke, hype, paketering och någonting som gör skillnad utan att varan är komplett. iPhonen uppdateras nu årligen med det som är viktigast. Många hade önskat att det gick ännu snabbare eftersom många önskemål inte är uppfyllda. Våra appar som facebook och twitter uppdateras ibland varje dag. Ibland förändras apparna totalt och ibland korrigerar man enbart problem oavsett så sker en konstant förändring.

Microsoft Power BI gör detta med ett helt brutalt tempo. Under juli/augusti 2013 så förhandsvisas för första gången Office 365 Power BI på Microsofts Worldwide Partner Conference.

PowerBI skulle bli analysverktyget för alla. Idén är skapa en delningstjänst i molnet för analys, utveckla den i Excel och använda native mobil appar för att nå den när som helst och var som helst.

Som partner blev man redan då inbjuden för att utvecklingsteamet ville veta vad vi tyckte och diskutera utvecklingen av produkten.

Sedan dess har produkten uppdaterats och förändrats på många sätt hur många gånger som helst. Ett tag var Excel väldigt centralt, ett tag var sharepoint en viktig del av produkten. Excels relation till produkten är ett ämne för en egen bloggpost.

Förändringen går i rasande takt även efter att den lanserades som GA(General availaable) 21 juli 2015. Nu lanseras vissa uppdateringar månadsvis och andra veckovis.

Microsoft lanserar uppdateringarna både via bloggar, filmer(youtube) och presentationer för partners och kunder. Som Red Carpet partner blir jag varje vecka inbjuden till olika presentationer och diskussioner.

Utvecklingen baseras mycket från direkta önskemål från användarna. På PowerBi.com kan man fylla i vad man saknar. Man kan även i produkten kommentera eller värdera olika funktioner. Microsoft är även aktivt på LinkedIn och på andra forum där produkten diskuteras.

Så fort utvecklingsteamet börjar åtgärda ett önskemål får man som tipsare information om detta. Man blir också inbjuden till diskussion. Microsoft går också ut i nätverket för att söka/rekrytera programmerare och produktexperter till projektet.

Det man insett på Microsoft är att de själva inte har mer kunskap och engagemang än oss alla engagerade BI-evangelister där ute.

Jag har själv sett hur lätt man får skygglappar i projekt när man har fullt fokus på leverans. Så detta att hela tiden utsättas för innovativa idéer utifrån sporrar, stimulerar och inspirerar alla även om det kräver ett tufft prioriteringsjobb.

Men är inte det här innovativt men korkat?

Vissa saker som fungerar på ett sätt en vecka fungerar inte alls nästa. Samtidigt tillkommer funktioner som helt förändrar lösningen i grunden. Detta innebär att vi som utvecklar med produkten också måste vara väldigt agila och förändringsbenägna samt hela tiden övertala kunderna att snart blir det bättre.

Så det skapar många  problem i kommunikationen med kunderna men det blir också väldigt transparent.

Jag tror det är lika bra att vänja sig.

Här är förra veckans update:

Here’s a summary of all new features in this release:

Report Authoring

 1. Play Axis for Scatter Chart
 2. Horizontal Slicers
 3. Slicer Selection Behaviors (single vs. multi-select)
 4. Control Z-order
 5. Background Colors for Slides
 6. Interactions between Visuals – Subview (tile by)
 7. Duplicate Pages
 8. Support for KPIs and Images in Tables, Matrices and Cards
 9. Better Tooltips on Area Charts & Line Charts
 10. Ability to change Text size in Cards & Tables/Matrix
 11. Improved tooltips and labels in Field Well and Formatting panes
 12. Ability to see Categories with no data
 13. Improved Default Sort behaviors for visuals
 14. Ability to control Axis Scale display units
 15. Visuals Refresh Optimizations when applying basic modeling operations

 

Data Modeling

 1. Basic Automatic Date Features

Data Connectivity

 1. SSAS Multidimensional support
 2. SAP Hana
 3. R Script
 4. DirectQuery for SQL Server, Azure SQL DB and Azure SQL DW
 5. Azure Data Lake Store
 6. Marketo

 

Data Transformations

 1. Improved Function Invocation experience
 2. Option to set Credentials at Server vs. Database level
 3. Add Prefix/Suffix to a Text column

 

Other Improvements

 1. New Documentation Website, now also including localized content.

 

Utvecklingen går supersnabbt och det utvecklas hela tiden små innovativa produkter/appar/api:er/webservicar som förenklar/förbättrar upplevelsen/enkelheten och arbetssätten det vill säga vinsten överväger nackdelarna

Så vill man ligga på topp måste man vara aktiv, nyfiken och redo att lära nytt samt använda en riktigt bra omvärldsanalys. Det fina är att de nya machinelearningsprodukterna, Big Data lösningarna och webbspindlarna redan nu kan hjälpa dig även med det.

Resultatet av den iterativa PowerBI utvecklingen är häftig.

Därför tycker jag det är kul med detta utvecklingstempo, vad tycker du?

feedback bistermin powerbi