Vi växer för fullt inom HRM och lön på Knowit, och kan med stor glädje presentera vårt senaste tillskott: Lisa Hellman! Som brukligt fångade vi vår nya kollega för några frågor.
Hej Lisa och välkommen till oss! Berätta, hur hamnade du in på det här spåret med HR i kombination med IT?
I grunden bygger det på att jag vill stärka HR som profession. När jag var HR-chef och satt på ledningsgruppsmöten så var det oerhört frustrerande att inte ha konkreta och solida siffror att koppla till de aktiviteter som jag och mitt team var ansvariga för. Det kunde handla allt från antal anställda, status på medarbetarsamtal eller ett konkret underlag för behov av utbildningsinsatser.
Som kund var jag med om en stor och komplicerad implementation och de utmaningarna som uppkom vill jag använda positivt genom att lära mig av erfarenheterna och medverka till att andra upplever sina implementationer på ett mer gynnsamt sätt.
Ja det där är viktigt som konsult, att kunna lära sig av det som inte blev som man tänkt sig och ta med sig till nästa uppdrag. Och apropå konsultande och uppdrag, vilka delar tycker du är mest spännande inom området?
Oj, många delar men effekten av att HR kan stödja verksamheten utifrån affärsmässiga behov av ett digital förhållningssätt. Men också när det kan få människor att växa genom att det finns struktur att förhålla sig till tycker jag är väldigt spännande att se.
Det finns många utmaningar när man jobbar med systemimplementationer – vilka tycker du är viktigast för kunden att ha i åtanke?
Att man ska se systemet som en del i något större, själva förändringen sitter i beteendet och synsättet inte systemet som sådant, det ska bara underlätta. En implementation är också ett bra sätt att mötas över funktionsgränserna, att jobba efter vi:et istället för vi och dom.
Jag förstår att du jobbat som volontär på Stockholms stadsmission och Röda korset. Hur har det påverkat dig, är det något du kan ha med dig som konsult?
Att det finns alltid en människa bakom varje siffra. Därför måste vi i den digitala eran vara fokuserade på människor och inte tvärtom. Jag tror också att det är viktigt för chefer att inte gömma sig bakom digitala processer utan processerna med modern teknik ska underlätta och skapa utrymme för att mötas. Jag har ju även jobbat inom Svenska kyrkan, som också är en verksamhet som utgår från ideologiska principer. Det jag bär mig med därifrån är att det handlar om att möta en annan människa, skapa ett möte med en bekräftelse av varandra som just människor. Det bär jag med mig som konsult för det är alltid en del av mig.
Önska vilket uppdrag du vill!
Vilken kul fråga! Det skulle vara ett uppdrag där det finns ett tydligt buy-in från ledningen och att man från början skapar ett vi kring uppdraget. Detta skulle exempelvis kunna skapas utifrån en eller flera fysiska workshopar som jag menar ska innefatta praktiska samarbetsövningar, gärna i naturen, som inte har med själva systemimplementation att göra utan för att hitta ett gemensamt vi för projektdeltagare och andra intressenter i organisationen. Därefter i uppdraget jobba strukturerat med fokus på affären och medarbetarupplevelsen för att skapa digitala HR-aktiviteter som håller över tid. Aktiviteter som de som arbetar inom HR och organisationen i stort kan vara stolta över och känna engagemang för.
Till sist – berätta om hashtagen i din ansökan: #vågahoppa
Det kommer egentligen från en presentation som jag hade för studenter inom PAO programmet på Uppsala Universitet hösten 2013. Jag är stolt över mitt mod som kan komma till uttryck på olika sätt. T.ex, att mitt första chefsjobb var som HR-chef på ett börsbolag samt för mina tidigare kollegor (som just hashtagen syftade på). Det kan också komma till uttryck att jag som förälder t.ex ringer upp en mamma vars son, som min son och jag inte tycker behandlar min son schysst, för att ta upp vad vi kan göra för det ska finnas en respektfullhet i de två pojkarnas relation. Jag skapar en dialog genom mitt mod, det hoppas jag skapa i min roll som konsult men även ingjuta mod i de organisationer jag får förmånen att träffa.
Alla borde våga hoppa. Tack för detta Lisa. Nu kör vi!