Skip to content

Kommer ni ihåg när jorden var platt?

Kommer ni ihåg när jorden var platt? På den tiden när det inte gick att segla längre än till Indien? När skeppet liksom skulle falla handlöst rätt ner i någon typ av avgrund. Rakt över kanten. Det var, som vi alla vet, Columbus som trotsade den förväntade tyngdlagen och medeltidens definition av jordens ände, för att istället upptäcka Amerika. Häpet. Jorden var sfärisk.

Någon annan som personligen fick uppenbara bevis på att jorden är sfärisk, var Yuri Gagarin som var den första människan att besöka rymden. Han satt där i sin lilla klaustrofobiska rymdfärja och kunde plötsligt skåda vår vackra planet genom sitt lilla fönster. Rund som solen. Jag undrar om han tänkte tanken på att vi en gång trodde att jorden var platt. Jag undrar om han fnissade till. Eller om han bara tänkte på hur underbart det kändes att lyckas med något som en gång verkat omöjligt - att resa till rymden.

När internet blev verklighet så var det många som trodde att det var en utgående trend. Ines Uusmann undrade vid något tillfälle om folk verkligen skulle ha tid till att sitta och surfa på internet. Idag pratar vi om IoT (Internet of Things) med ständig uppkoppling och fullkomlig synkronisering. På något sätt påminner det mig om just Columbus och Gagarin. Många trodde att internet var platt, men det var sfäriskt. Det var inte många som trodde att det var möjligt att resa hit, där vi är idag, men det gjorde vi. Det som är fel nu, kan vara mer än rätt vid någon annan tidpunkt i framtiden. Och framförallt så kan det som känns omöjligt idag, vara vår verklighet imorgon.

Som designers vet vi att det vore oklokt att säga att vi kan allt. Det vi däremot med stolthet kan presentera, är ett genuint team av kreativa människor, som vet när det är dags att säga "Vi tar reda på det, för att ingenting är omöjligt". Vi vet att vi hela tiden måste tänka framåt. Vi måste acceptera att våra standardiseringar och våra principer kommer att förändras, kontinuerligt, och ganska säkert i en förvånansvärt snabb hastighet. Vår platta jord kan bli rund, vår oåtkomliga rymd kan bli nådd. Det som gör oss så speciella är inte allt det som vi kan idag, eller tror oss kunna, utan det är att vi vet att vi måste lära oss något nytt imorgon.

Och att vi älskar det.