Skip to content

Innovativt eller modigt?

Vi har pratat mycket om innovation här hos oss på Knowit på sista tiden. Kanske hör det samman med det kommande eventet Innovation2015 den 12 oktober. Eller så hör det bara till vår natur att sträva efter innovation. Kanske lite av båda delarna. Ett ord som delvis definierar oss på Knowit är nytänkande, vilket såklart är själva roten till innovation. Nytänkande och kreativitet. Innovation är ett spännande ord att diskutera, eftersom det finns många olika sätt att se på hur viktigt det är. Många anser att vara innovativ är en unik egenskap som medföljer någon vid födseln, medan andra anser att innovation är en slumpartad händelse som drabbar några få utvalda. Vi på Knowit anser att innovation är något som man jobbar hårt för – men också något som vem som helst kan omfamna.

Mänskligheten är i allmänhet rädda för förändring. Det okända och det nya kan få vem som helst att sticka huvudet i sanden. Känslan av att mattan rycks undan under fötterna på oss är fruktansvärd, näst intill outhärdlig, åtminstone i kortminnet. När det väl är gjort så känns det ungefär som när man har dragit bort ett plåster väldigt snabbt – det smärtar bara i några sekunder och sen är det en överväldigande befrielse. Vi vänjer oss och anpassar oss väldigt snabbt vid nya saker. Men just i den stunden som vi står i ett avgörande, där vi måste ta beslutet om någon ska få rycka undan mattan eller inte, så drar vi in svansen mellan benen och väljer den bekväma vägen tillbaka till soffan. Där allt är som det alltid har varit. Där vi känner oss trygga.

Tryggheten är boven i många innovations-draman. Linjen mellan att vara innovativ och modig är så otroligt hårfin. Kanske är de till och med samma sak? För att vara innovativ krävs det att man vågar lämna tryggheten i soffan, att man vågar rycka undan mattan, att man sticker ut huvudet utanför boxen för att på så sätt upptäcka det som ingen annan har upptäckt. Det gäller att vara modig. Att våga se på världen med nya ögon. Och det är därför, våra vänner, som innovation kräver att man jobbar hårt – men också att man vågar omfamna modet. Det som ligger under mattan kan vara förödande, en liten, liten stund. Eller faktiskt ett bra steg på vägen mot en helt ny innovation.

Och allt är ditt - om du vågar.