Skip to content

Identitetsstölder - det är oss de är ute efter

säkerhet24Publicerades 2013-11-06 i Computer Sweden.

Krönika Den svenska offentlighetsprincipen drar även till sig internationella ligor som uppskattar hur lätt det är att få ut uppgifter. Det skriver Åsa Schwarz i sin krönika.

Det dyker dagligen upp artiklar om identitetsstölder. Vilka är de som är drabbade? Jo, det är vi som går till jobbet, betalar våra räkningar och sköter oss. Vi som inte har betalningsanmärkningar. Det är våra identiteter som är attraktiva och som andra vill utnyttja. Vi får problemen och skulderna, de får pengarna.Utvecklingen är tråkig. Identitetsstölderna har dubblats de senaste åtta åren. Internet får en allt större roll och integreras med de traditionella identitetsstölderna.  Den svenska offentlighetsprincipen drar även till sig internationella ligor som uppskattar hur lätt det är att få ut uppgifter.

Så här kan vi inte ha det. Vi måste stoppa trenden. Våra främsta vapen är solidaritet och sunt förnuft. Verkar något konstigt, är det antagligen konstigt också. Vare sig det är din eller grannens brevlåda som någon smyger runt.

Ett första steg är att navigera säkert i sociala media. Tänk efter innan du postar något. Kan det användas för att underlätta identitetsstöld? Lägg upp semesterbilderna i efterhand.

Det blir allt viktigare hur du hanterar din personliga it-säkerhet. Ha hellre långa lösenord än att byta dem ofta. Fokusera på att skydda de konton där det finns något viktigt. Det är inte längre någon skillnad mellan mobiler och datorer. Ha virusskydd, klicka inte på fel länkar. Ska du tanka ner appar, se till att de har många nöjda användare före dig.

Svara inte på mejl från företag och myndigheter utan att dubbelkolla att de verkligen är avsändaren. Sprid inte heller papper runt dig med personlig information. Allt kanske inte ska ner i pappersåtervinningen.

Sist men inte minst, lås din fysiska brevlåda så att ingen annan kan vittja den på lånehandlingar och kreditkort. Det finns även försäkringar mot identitetsstöld och tjänster som smsar dig direkt om kreditupplysningar görs i ditt namn. Då har du en chans att agera innan det är försent.
Nu ser vi till att vara vaksamma, inte ta mer skit. För det är bara vi själva som kan skydda oss.

Åsa Schwarz är säkerhetskonsult på Knowit.