Skip to content

Förväntningar eller konsten att prata så man förstår

Bildresultat för krav gungan

Under min första sommar med min blivande fru så skulle jag imponera med att fixa midsommarmiddagen. Hon skulle komma över till mig efter jobbet runt klockan 15 och sedan skulle vi ut på stan. Jag hade fixat sill och alla tillbehör och dukat upp ett magnifikt sillbord med olika sorter både på sill och nubbe. Efter första nubben undrade jag varför det inte smakade? Du gillar väl sill? Och nubbe? Jodå, det var helt OK men sen berättade hon att hon hoppat över lunchen och hade sett fram emot någon biff eller pasta. På midsommarafton, allvar!? Gungan i bilden ovan här var ordet "midsommarmiddag" som vi tolkade på olika sätt.  Då insåg jag värdet av att prata så att man förstår och sedan dess berättar jag för henne alla ingredienser i maten innan jag tillagar den.

Märkbart är trenden att idissla nya förkortningar och subjektiva ord, helst på engelska. Jag jobbar som konsult och när jag kommer till en ny arbetsplats har jag ett mandat att ställa de obehagliga frågorna som skulle ställts direkt men som du trodde att bara du inte förstod.  På de första mötena är jag hopplös och ställer alla tänkbara kontrollfrågor: -LLA, vad betyder det?. Mötena blir utdragna men efteråt hör jag ofta från de mer rutinerade, -Vad bra någon äntligen frågade just det som jag länge undrat.

Ett av dessa begrepp som just nu trendar är MVP, eller Minimum Viable Product som det betyder. MVP har lyckats slå igenom som det mest uttänjda begreppet i branschen. Jag går inte in på dess betydelse och i detta sammanhang är det irrelevant.  Men vill du excellera i svåra ord som ingen förstår för att glänsa eller bara för att tjäna tid, rekommenderar jag att dyka in detta träsk med ord som mer eller mindre syftar till att bygga något snabbt. Det kan finnas många syften med att göra bygga något snabbt såsom att möta ett brådskande behov som inte är så viktigt, visualisera en idé eller att testa en hypotes.  Resultaten med denna språkförbistring blir som metaforen med gungan, förväntningarna blir olika hos alla.

I ett team jag var delaktig i som Agil coach för ett par år sedan hade vi en sprintplanering med fokus på att leverera just en MVP efter sista sprinten. Jag märkte att deltagarna svängde sig med flera av begreppen ovan i samma syfte så jag ställde kontrollfrågan till produktägaren vad förväntningen var på leveransen. PO sade att det var en MVP. Jag anade att PO inte hade 100 koll på MVP så jag bröt ner problemet och frågade hur en MVP ser ut för kunden? PO berättade att kunden skulle köra det nya systemet med stor kundupplevelse och att vi skulle kunna ta betalt för det nya systemet från första dagen.

Det blev tyst i rummet och det var först då som det gick upp för teamet att vi inte kunde använda den sista sprinten till annat än kvalitetsåtgärder i stället för som tänk, utveckling. Detta kom att rucka hela planen men vi fick en tidig insikt och en gemensam målbild, dvs samma förväntningar och som ni vet så äter dessa krav till frukost.

Så mitt tips till dig i all välmening för att undvika förväntningar ur sync med verkligheten, är att prata så att alla förstår och våga fråga innan det är försent.