Skip to content

Experten: Lösenord på väg bort

Securekollegan Per Hellqvist kommenterade i slutet av november nyheten om att cirka tio miljoner svenska konton och lösenord läckt ut på nätet. Uppgifterna kommer bland annat från hemsidor och tjänster som Linkedin, Dropbox och Yahoo. Nyheten och Pers uttalande till TT fick stor uppmärksamhet och plockades upp i tidningar såsom Sydsvenskan, SVTMetro och Blekinge Läns Tidning.

Då många använder samma lösenord till flera olika konton kan det bli riktigt farligt om hackare tar sig in. Enligt Per rör det sig oftast om ren organiserad brottslighet.

– E-postadresser är hårdvaluta. Man köper och säljer den här typen av information i bulk och din information blir deras pengar, säger han till TT.

Anledningen till att så sårbara system fortfarande används beror enligt honom på att användarvänlighet prioriterades före säkerhet i internets barndom.

– Man trodde inte att det fanns några elakingar i världen och att man bara skulle använda tekniken till att skicka e-post till varandra. Vi lever kvar i det idag. Tanken är bra, men ju mer komplex världen blir desto svårare har vi som människor att utvecklas i samma takt.

Per betonar att lösenord är bra, men inte i sig själva eftersom det fortfarande är människor som hittar på dem. För framtiden tror han att lösenorden kommer att fasas ut eller kompletteras med ytterligare säkerhet. Det vanligaste blir att säkerheten sköts i flera steg, med till exempel både lösenord och en koddosa, som bland annat banker använder. Tekniken utvecklas även med nya sätt att identifiera oss, exempelvis genom att avläsa våra fingeravtryck och ögon. Per anar att förekomsten av fingeravtrycksläsare kommer att bli allt vanligare.

- Ju fler autentiseringslösningar desto säkrare blir det!