Skip to content

En konsult berättar: Social och varierande yrkesroll

Många kanske tänker att jobbet som IT-konsult är ensamt. Ibland får man höra ”Du har ju inga riktiga kollegor!”. Jag kan dock lova att så inte är fallet. När jag började på Knowit var jag nervös, jag skulle bli IT-konsult. Det kändes som ett stort steg att gå från ett företag där jag hade varit fast anställd i 9 år till Knowit. Tidigare hade jag blivit nobbad av ett annat konsultföretag, de trodde inte att jag skulle passa som konsult. Kanske var det just viljan att motbevisa som gjorde att jag ändå tog klivet in i konsultvärlden. Det var dags för en utmaning, det var dags att lämna komfortzonen.

Bänkad - Tur i oturen

Tur i oturen var det att börja min anställning med att sitta på bänken. I konsultbranschen innebär detta att konsulten är utan uppdrag, hen är bänkad, och får sitta på kontoret. Att vara bänkad är inget att frukta. Konsulten får tid att jobba med interna projekt och/eller bedriva sin egna kompetensutveckling. När jag satt inne på kontoret lärde jag även känna andra som jobbar på Knowit. Än idag, under de perioder jag är ute på uppdrag, försöker jag till viss del sitta inne på kontoret och på så vis träffa mina kollegor.

Varierande roll

På mitt första uppdrag tänkte jag ofta att jag skulle bli avslöjad, att någon skulle komma på att jag inte är den expert jag utgav mig för att vara. Nu händer det inte lika ofta, trots att jag inte varit konsult länge har jag faktiskt jobbat med IT i många år och sitter inne med mycket kunskap. Det handlar bara om att tro på sig själv och erkänna hur kompetent man faktiskt är.

Nu har det har gått ca 1 ½ år sedan jag började som konsult. Under denna tid har jag fått chansen att testa två olika branscher och även olika titlar. Jag trodde att jag skulle vara en sådan konsult som helst ville sitta länge hos en kund. På min förra arbetsplats hade vi nämligen konsulter som satt hos oss i flera år och det var så jag trodde att även jag ville arbeta. Idag är jag av annan åsikt. Att kunna varva mellan olika längder på uppdragen gör att jag kan testa olika branscher och olika projekt vilket är spännande. På så vis samlar jag på mig erfarenhet.

Konsultträffar

En gång i månaden träffas bolaget jag tillhör på möten efter kontorstid. Dessa möten är ett ypperligt tillfälle att träffa kollegor, utbyta erfarenheter, få uppdatering om vad som händer i bolaget och bara att umgås. Utöver dessa tillfällen anordnas även lunchföreläsningar och kvällsföreläsningar inom diverse ämnen. Där får konsulten chans att träffa andra kollegor från andra IT-områden och på sig vis lära sig något nytt.

Rätt beslut

För mig var det rätt beslut att gå över till konsultvärlden och Knowit. Jag kanske inte kände mig själv lika bra som jag trodde och jag lyckades även motbevisade de som inte trodde på mig. I detta blogginlägg har jag försökt lyfta några av de positiva sidor jag ser med att vara konsult. Att det finns en bred kompetens på konsultföretaget, att man utvecklas som konsult och individ, att man får fler erfarenheter från olika branscher. Men framförallt vill jag lyfta den gemenskap som finns bland kollegorna. Det är inte ensamt att arbeta som konsult, tvärtom.

Är du intresserad av att jobba som konsult? Skicka in en ansökan till Knowit redan idag. HÄR hittar du alla annonser.