Skip to content

Dags att flytta

När vi ska byta bostad måste vi planera, samla och gå igenom våra behov och besluta oss för vad vi ska ta med i flytten och vad som eventuellt måste justeras i den nya bostaden innan flytt.

När vi byter från ett system vi arbetar i till ett annat ställs vi inför samma typ av frågor; vad ska vi ta med, vad kan vi lämna kvar och vad behöver vi modifiera?

Du har din bostad som du känner så väl och kanske en hel del saker i skåp och lådor som du sällan eller aldrig använder. Ska du ta med dig dessa till den nya bostaden eller ska du lämna kvar (sälja eller ge bort) dem. När du står inför flytt av system kan det vara dags att titta på din data och datamodell, flytta inte en röra utan strukturera upp så du får bra datakvalitet i ditt nya system och kanske kan du även här rensa bort en del som inte används.

pexels-ksenia-chernaya-5691550
Finns det saker du behöver ändra och renovera i den nya bostaden? Kanske måla köket, tapetsera vardagsrummet eller slipa parketten?

Vi behöver gå igenom våra behov för att se om den nya bostaden/systemet kan möta dessa behov och bryta ned behoven för olika rum/delar av systemet och inte springa iväg med att just detta måste finnas. Behovet är att laga mat, äta och diska. Inte detaljer så som vilka olika diskprogram det finns på diskmaskinen och om det är en besticklåda eller bestickhylla i diskmaskinen.

När vi samlat våra behov är det dags att prioritera och bryta ned dem och gå in på detaljer för vilket syfte de har och vad de löser för problem. Genom att dyka ned i detaljer kan vi prioritera inom områden och funktioner för att förstå vad som måste göras nu och vad vi kan ta senare och förbättra efter hand.

Väl på plats i din nya bostad/system kan du upptäcka nya saker som du inte ens visste att du behövde innan flytten men som nu är ett måste. Kanske är det något så enkelt som golvvärme i hallen, tvättmaskin i badrummet eller en klädkammare. På samma sätt är det med system – se till att du har en buffert med i planen för att kunna göra dessa justeringar.

Köpte du en ny bostad eller byggde eget med möjlighet att påverka varenda detalj eller köpte du en befintlig bostad där du accepterat det mesta och bara gjort enklare förändringar? Samma fråga kan ställas när du står inför byte av system, bygga nytt och eget från grunden eller anpassa dina behov efter en standardprodukt där du får acceptera det mesta och göra viss konfiguration för att det ska passa dina behov.

Inför flytt, vare sig det är bostad eller system, måste vi ställa oss frågan; bygga nytt och eget från grunden eller flytta till en befintlig bostad eller ”Out-of-Box” system? Bygger vi från grunden kan vi påverka minsta detalj men bör ändå förhålla oss till standarder. Det kräver ett omfattande kravarbete och kommunikation för att förmedla bilden som du har för att få allt precis som du vill ha det.

När du väl bott in dig i den nya bostaden eller lärt dig använda det nya systemet har du snart glömt bort vad som var svårt och vilka detaljer du saknade till en början som du egentligen inte hade något behov av utan kanske bara var en vana att ha.

Så slutligen vad har du för knep inför en flytt? Hur gör du för att samla behov, sortera och strukturera vad som ska med, vad som ska rensas bort och vad som ska anpassas?