Skip to content

Välkommen Peter Stiernstedt!

Nu välkomnar vi Peter Stiernstedt, ny kollega i Göteborg! Peter har lång erfarenhet både som konsult och akademiker. Han kommer senast från London där han har disputerat inom kriminologi. Här på Knowit kommer han att använda sin spetskompetens inom informationssäkerhet samt förebyggande arbete mot bedrägeri och korruption för att hjälpa företag framåt inom dessa frågor.

Peter Stiernstedt, porträttbild

Hej Peter! Berätta lite om dig själv och din bakgrund. 
Jag har arbetat som konsult i ungefär 10 år, för 10 år sedan, och tyckte att det var väldigt roligt. Som ett naturligt steg, för att främja min konsultkarriär, valde jag att ta en magisterexamen i säkerhetsledning. Det blev startskottet för min akademiska bana och jag doktorerade sedermera inom kriminologi och har arbetat som kriminolog de senaste tio åren, varav de senaste fem åren i London.

I samband med ett styrelseuppdrag för ISACA London fick jag blodad tand för applicerad kunskap, att bli mer industrinära och konkret.
Dels generellt men framför allt inom informationssäkerhetsområdet där jag sedan 2012 har en CISM-certifiering. Jag kände att det var dags att ge mig in i näringslivet och “verkligheten” igen för att omsätta mina nya teoretiska kunskaper i praktik.

Det är ju ingen hemlighet att det är gott om informationssäkerhetsjobb och att efterfrågan på kompetens inom området är hög, så när jag började söka jobb blev jag lite ställd av mängden jobb och hur stora valmöjligheterna är. Här stack dock Knowits annons ut som ovanligt gemytlig och trevlig – en bra företagskultur helt enkelt. Det kändes viktigt för mig och därför sökte jag mig hit! Det var faktiskt det enda informationssäkerhetsjobbet jag sökte, och nu är jag äntligen här.

Jag har de senaste åren tillskansat mig väldigt mycket teoretiska kunskaper och ser nu fram emot att sluta cirkeln och göra comeback som konsult.

Varför tycker du att informationssäkerhet är så intressant?
Ett av mina forskningsområden och stora intressen är bedrägeri och korruption. Båda är problem som fundamentalt har sina rötter i människor och kultur, vilket ju finns i alla organisationer. När man tänker på säkerhet är det lätt att glömma den mänskliga faktorn, man tänker kanske i stället på lås, larm, informationssäkerhetsstrategier och policy. Men allt det här handhas på något vis av människor. Min forskning har alltid varit kring den beteendevetenskapliga delen av varför vi har, och hur vi kan hantera, bedrägeri och korruption.

Inom infosäk finns också den mänskliga faktorn och där vill jag ta in min spetskompetens för att stötta organisationer att komma till rätta med informationssäkerheten och fraud risk management. Det samma gäller även inom bank och finans, i deras arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism, där det finns ett tydligt behov av förståelse för den mänskliga faktorn. Även här hoppas jag kunna hjälpa till.

Varför sökte du dig till Knowit?
För mig var det en rad anledningar som sammanföll. För det första stack annonsen ut – det verkade vara ett företag med en bra företagskultur vilket är viktigt för mig. Den andra anledningen är att jag såg fram emot att flytta tillbaka till Sverige, och den sista är att Knowits verksamhetsområden sammanfaller väl med mina intresseområden och min kompetens.

Inom Knowit ser jag en möjlighet att inte bara utveckla mig själv utan också att arbeta med att vidareutveckla Knowits affärer och erbjudanden.

Vad gör du på fritiden?
Det som tar absolut mest tid är min familj – min fru och mina två barn. Det är jätteroligt. När jag får egentid tillbringar jag den gärna på gymmet som ger terapi och energi, både fysiskt och psykiskt. Sedan har jag en hemlig hobby också som man får fråga om när man träffar mig.