Skip to content

Välkommen Max Korkkinen!

Vi är enormt stolta över att få välkomna Max Korkkinen till oss på Knowit Secure!

Han är inte ny på Knowit, utan började redan 2010 på Knowit Technology Management i Stockholm AB för att arbeta med ett nystartat autentisering- och behörighetsprojekt i en stor bank. Projektet inkluderade change management, processtyrning, riskhantering med mera. Max berättar att han hade ungefär 9 roller och 25 parallella arbetsuppgifter. Samtidigt. Det verkar som att han hade händerna i alla syltburkar på en gång.

Under 2012 arbetade han med Ericsson i ett projekt där man skulle införa ett managementledningssystem (smaka på det ordet) baserat på TL9000 som är telekombranschens variant av ISO9001.

Max är mannen som älskar allt som har med standarder att göra. För många låter ju allt som har med standarder att göra som en bra sömngivare, men Max brinner verkligen för det. Som han säger: "En standard fungerar som bryggan mellan kund och utvecklare. Det är ett sätt att skapa ett gemensamt språk som alla förstår. Det fungerar lika bra i stora som små organisationer så att alla kan förstå vad man egentligen diskuterar. Standarden är ett sätt att formalisera och bygga upp en målbild för det som är möjligt att uppnå”. Och det har han ju väldigt rätt i. Arbetar man efter en standard så finns inga utrymmen för oenigheter. Standarden berättar hur det ska vara och arbetar man efter den så går det bra.

Bara det här låter ju imponerande. Men häng med nu:

Max har arbetat med detta i 30 år och älskar verkligen det han gör. Han var till exempel med och översatte BS7799 till svenska på den tiden det begav sig. Och som anställd på SIS Certifiering såg han till att de blev ackrediterade för att utfärda tredjepartscertifikat.

Han har dessutom hunnit med att vara kvalitetschef i 20 år och har haft kvalitetsansvar i ett av bolagen i den svenska militärindustrin.

Och så här rullar samtalet på. När man tror att Max berättat sin bakgrund så skruvar han lite på sig och droppar nästa imponerande jobb eller projekt. Och nästa och nästa.

Och det fantastiska är att Max verkligen vet vad han pratar om. Han har dessutom forskat i ämnet ”yrkeskunnande". Forskningen gick ut på att besvara frågan "Hur ska du beskriva yrkeskunskap och kunna förmedla det från en person till en annan?". Ämnet appliceras mycket lätt på informationssäkerhet så att det blir en naturlig del av var och ens arbetsuppgift. För kan man inte förmedla det man vill få gjort så blir det inte gjort.

Max är dessutom utbildad som klassisk civilingenjör och har även en masters-utbildning i industrial management där han studerade hur man kan leda, styra och följa upp ett företags ekonomi, ur ett ledningsstyrningsperspektiv.

Man häpnar.

Men såklart är det inte slut där. Max drar ett djupt andetag och berättar i ett svep att han även driver en aikido-klubb, pluggar psykologi, går en översiktskurs i juridik och ska ta en CISSP… och när det är klart så vill han bli QSA för PCI-DSS…

Det är lätt att känna att man slösar bort livet när man hör vad som är möjligt att göra. Det känns liksom som att Max har fler timmar på dagen än alla andra har. Max bara skrattar när jag tar mig för pannan. Han berättar att de har fyra TV apparater hemma, men han kan inte komma ihåg när han senast såg ett program.

Och nu är du på Knowit Secure, varför då?
"Jag har ju redan jobbat sen 2013 på uppdrag av Knowit Secure med att bygga upp en IAM-lösning för federationen SAMBI som är för hälsa, vård och omsorgssektorn i Sverige. Det ska bli en single sign-on lösning för alla i den sektorn. Detta för att kunna ansluta e-Tjänster för användare så att det ska fungera mycket smidigare än idag."

Ah, bara det, tänkte jag. Klart Max kommer se till att hela den sektorn kommer kunna arbeta säkrare och smidigare. Det är ju sån han är!

Jag vågar knapp fråga honom om han har något drömuppdrag?

"Jag har ju det redan!”, utbrister han. ”Jag får hjälpa alla som handskas med kreditkort! Och alla som handskas med hälsa, vård och omsorg! Och alla kommuner och alla landsting.”

Helt klart brinner Max för kvalitetssäkring och hans innersta vilja är att hjälpa organisationer att fungera så bra som det bara är möjligt. Verktyget Max valt för detta är informationssäkerhet. Och vi är väldigt glada för att Max valt Knowit Secure som stället att förverkliga sina drömmar.

Än en gång - Varmt välkommen Max!