Skip to content

Välkommen Gunnar Waltmark!

I februari välkomnade vi vår nya kollega Gunnar Waltmark till vårt kontor i Stockholm och Knowit Cybersecurity & Law. Gunnar är musikern med 20 års erfarenhet av cybersäkerhet, i många olika typer av roller i framför allt privat, men även offentlig, sektor. Nu ser han fram emot att hjälpa många olika kunder med sitt säkerhetsarbete som konsult här på Knowit.

Hej Gunnar! Berätta lite mer dig och din bakgrund.gunnar-1

Jag är från början musiker och ville jobba med musik. På den vägen trillade jag in i IT-världen på 90-talet när min musiklärare var inne på bland annat synthar och att använda datorer på saker och ting i musiken. Vi fick internet-access väldigt tidigt och jag insåg att data-grejer var något att rikta in sig på. Därför kommer min infallsvinkel från musiken – jag ser datorer som ett musikinstrument. Jag bestämde mig för att studera dataingenjörsprogrammet i Gävle, och började sedan jobba på Ericsson. Redan då började jag jobba med säkerhet, men det förstod jag inte riktigt.

Senare jobbade jag på ett pentest-bolag, och växlade på så sätt från att bygga system till att göra sönder system. Det var en revolutionerande tanke att se utanför ramarna – hur funkar det i en kontext – hur säkra är verkligen grejer? Genom samma bolag kom jag i kontakt med Blocket och jobbade med dem i flera år, bland annat med att bygga om hela deras system.

Under 2022 hörde Finansinspektionen av sig om ett nytt uppdrag för samhällsberedskapen. Jag fick möjlighet att arbeta med IT-säkerhet och lärde mig väldigt mycket.

Vad kommer du arbeta med här på Knowit och varför börjar du jobba hos oss?

Jag kommer jobba som cybersäkerhetskonsult brett, inklusive fysisk säkerhet. Jag börjar jobba här för att jag ser Knowit som en plats där jag kan vara mig själv. Jag ser också fram emot att jobba med säkerhet på riktigt, inte bara på pappret. Det ska bli roligt att få möjlighet att hjälpa många olika kunder som konsult.

Varför tycker du cybersäkerhet är så intressant?

Vårt samhälle har gått över till att vara enormt systemberoende, nu plötsligt sitter vi här och är inte riktigt med på vilka bekymmer det medför – hur beroenden påverkar och hur våra system är byggda. Nu börjar många inse – på grund av IT-attacker – hur beroende vi är av våra system för våra viktigaste arbetsuppgifter. Det är samhällsbyggande helt enkelt!

Vad gör du helst på fritiden?

Jag är väldigt intresserad av musik eftersom jag är musiker från början. Jag gillar att bygga gitarrer, eller planera för nästa gitarr.