Skip to content

Välkommen Daniel Sundqvist!

Nu välkomnar vi Daniel Sundqvist till Knowit Cybersecurity & Law och vårt Stockholmskontor i februari. Daniel har 25 års erfarenhet inom IT-branschen och tycker att cybersäkerhetsarkitektur är det som är mest intressant. Som senior cybersäkerhetskonsult här på Knowit ser han fram emot att göra nytta på riktigt i ett skakigt omvärldsläge – och har redan ett spännande uppdrag som känns rätt.

Hej Daniel! Berätta lite mer om dig själv.daniel_rund
Jag har 25 år i IT-branschen med mina rötter i systemdrift. Jag har varit delaktig i att ta fram alla möjliga fantastiska IT-lösningar med insikten om att jag ville göra mer nytta, ville förstå verksamheters utmaningar på djupet och sadlade därför om och gick mer åt verksamhetsteknologisk arkitektur (eng. Business Technology Architecture).

Mitt intresse kopplat till säkerhet tog fart 2003 när jag bestämde mig för att satsa på IT-säkerhetsområdet, då fanns inte cybersäkerhet så jag tog ett par kurser på KTH inom IT-säkerhet. Jag märkte att jag hade hamnat rätt för jag snappade upp saker enkelt. Efter min tid med säkerhetsstudierna märkte jag snabbt att verksamheter inte efterfrågade IT-säkerhet i den utsträckning jag hade förväntat mig, så jag tog mitt intresse vidare och certifierade mig inom säkerhetsanalys.

Trots mitt intresse för teknik sätter jag alltid människor först i mitt arbete för att verkligen förstå organisationer och deras behov på djupet. Jag är noggrann och ansvarstagande, och har en stor yrkesstolthet. Jag vill kunna stå för det jag säger och är alltid redo att hjälpa kunden med mitt pragmatiska tankesätt.

Jag kommer närmast från Finansinspektionen där jag jobbade som cybersäkerhetsarkitekt. Innan dess hade jag många kunder i privat sektor. Jag gick till en myndighet för att jag ville göra någonting meningsfullt för medborgarna, men jag märkte snabbt att jag vill vara konsult.

Nu har jag ett uppdrag på Karolinska Universitetssjukhuset vilket innebär att jag inte kan komma närmre med min strävan efter att göra “nytta på riktigt” för medborgarna då kundens uppdrag är kopplat till människors liv och hälsa. Det här är första gången någonsin som jag får göra en insats för ett sjukhus vilket är otroligt spännande med alla medicintekniska lösningar.

Vad kommer du arbeta med här på Knowit och varför börjar du jobba hos oss?
Jag har förstått att vi pratar mycket om juridik, informationssäkerhet och it-säkerhet. Jag har en obotlig nyfikenhet inom alla dessa områden men det är säkerhetsarkitektur på stabsnivå som är mitt område av expertis. I korthet ser jag cybersäkerhetsarkitektur som att man lyfter blicken lite och ser människorna och processerna runt om, tekniken finns att tillgå så att säga, det är att få ihop helheten för en verksamhet som jag tycker är roligt och utmanande.

Jag var lite kräsen när jag skulle söka nytt jobb. Knowit är en känd och mogen spelare inom säkerhetsområdet och jag har dessutom en tidigare, otroligt kompetent kollega, som också valde att gå till Knowit vilket gjorde mitt val till en självklarhet. En sak som jag uppmärksammande snabbt när jag kom till Knowit var att begreppet People & Culture kom upp tidigt, att man har förstått hur viktigt det är med kulturbyggandet. Det spelar ingen roll om man har tekniken, har man inte människorna med sig har man ingenting.

Varför tycker du cybersäkerhet är så intressant?
Cybersäkerhet är verkligen ett brett område och det går inte att bli fullärd vilket är något som passar en vetgirig och nyfiken person som mig helt perfekt.

Jag är lite av en pionjär som gärna vill jobba med nya saker, det finns alltid möjlighet att lära sig någonting nytt inom cybersäkerhetsområdet.

Jag tycker cybersäkerhetsarkitektur är speciellt intressant då man hela tiden försöker nå utopin om säkra och funktionella lösningar där man inte enbart behöver förstå tekniker utan man behöver hantera människor, processer och teknik så att dessa fungerar i ett samspelt system. Att jag verkar inom säkerhetsområdet är mycket på grund av världsläget, min kunskap måste komma till nytta på ett bra sätt. Jag vill kort och gott hjälpa till med att skydda Sverige och dess invånare mot personer och stater som vill oss illa.

Vad gör du helst på fritiden?
Landskapsfotografering ligger mig varmt om hjärtat. För mig är det en ovärderlig känsla att packa ihop mina grejer och ta mig till en plats att fotografera. Resan till en plats är det som driver mig och belöningen är när jag till slut sitter där på mitt hemmakontor och editerar mina bilder. Helt ovärderligt! Nu har jag idéer om att åka till Gotska sandön och fotografera men drömmen är att ta mig till Island.