Skip to content

Välkommen Sebastian Floderus!

Nu välkomnar vi Sebastian Floderus, ny kollega i Stockholm! Sebastian har nyligen tagit examen vid Blekinge Tekniska Högskola där han studerat datavetenskap med inriktning på it-säkerhet. I våras genomförde han sitt exjobb hos oss på Knowit i vilket han undersökte säkerhet i IoT-kameror. Nu är han tillbaka och redo att ta sig han rollen som konsult hos oss, och under hösten deltar han även i årets Cyberhjälteprogram.


Berätta lite mer om dig själv! Sebastian Floderus_textbild
I somras tog jag examen från Blekinge Tekniska Högskola, där jag läst en kandidat och en master inom datavetenskap med inriktning på it-säkerhet. I stort så läste vi kurser inom allt möjligt relaterat till säkerhet under utbildningen, och vi fick både lära oss om informationssäkerhet och om mer tekniska områden. Vi lärde oss bland annat en hel del om nätverkssäkerhet, applikationstestning och liknande, och så fick vi arbeta mer praktiskt med till exempel olika tekniska labbar. Jag var även på utbytesstudier i Ukraina i ett år, där kurserna också hade ett mer praktiskt fokus – vi pentestade mycket och fick även prova på ethical hacking och liknande.

Under sista terminen på mastern skrev jag mitt exjobb här på Knowit tillsammans med min nuvarande kollega Vincent Tewolde. Vi utförde säkerhetstester på olika IoT-kameror samt undersökte hur de hanterade data i korrelation med GDPR och Privacy by Design. Resultatet visade att det var väldigt olika lösningar som användes i olika kameror, och vi hittade även en ganska allvarlig sårbarhet som gjorde det möjligt att se krypterad trafik i klartext.


Varifrån kommer ditt intresse för säkerhet?
Jag har haft ett stort intresse för datorer ända sedan jag var yngre. När jag efter gymnasiet började fundera på vad jag ville studera vidare inom så fastnade jag för it-säkerhet och tyckte att det var ett intressant och häftigt område. Men det som verkligen fick mig att bli intresserad av säkerhet var när jag tittade på dokumentärer om Stuxnet – jag tyckte det var intressant att se hur kod kan påverka stora industrier på det sättet.

Säkerhet är ett område som hela tiden utvecklas och alltid går framåt, vilket också gör det till väldigt intressant att jobba med. Det tar aldrig stopp. Efter utbildningen så har jag fått ganska bred kunskap inom lika områden, och jag ser fram emot att nu kunna grotta ner mig mer i olika, mer specifika ämnen. 


Varför börjar du på Knowit?
Jag fick först upp Knowit på radarn någon gång under andra eller tredje året på universitet. En person från Knowit kom då och höll en gästföreläsning som handlade om säkerhet i självkörande bilar, och hon pratade väldigt gott om företaget. Sedan ansökte jag alltså om att få skriva mitt exjobb här, och på den vägen är det! 


Vad gör du helst när du inte jobbar?
Då hänger jag gärna med kompisar, tränar eller ser på filmer och serier. Jag kör också en hel del CTF:er och liknande på fritiden, så intresset för it-säkerhet finns med även då.


Tack Sebastian! Återigen, varmt välkommen till oss!