Skip to content

Välkommen Per Oscarson!

Nu välkomnar vi Per Oscarson! Med över 20 år i branschen har Per arbetat med säkerhet i många olika former. Han har erfarenhet från ett flertal organisationer, branscher och sektorer och har de senaste tre åren drivit eget företag. Han har även doktorerat i informationssäkerhet och är författare till en bok inom området. Nu är han redo för nya utmaningar hos oss!

Berätta lite mer om dig själv!
Min bana inom säkerhetsbranschen började med att jag –96 började arbeta på högskolan i Örebro. När jag var nyanställd där fick jag frågan om jag ville undervisa i säkerhet – det var inte riktigt någon annan som ville ta över det, många tyckte att det var lite tråkigt, och jag kunde inte säga nej. Men just vid den tiden exploderade webben och det kom snart många nya typer av hackerattacker, virus och annat och säkerhetsfrågan blev snabbt väldigt aktuell. Så efter ett tag var alla lite avundsjuka på att jag tagit över området och höll i kurserna! Sedan den tiden har säkerhet bara ökat i aktualitet och relevans i hela samhället.

År 2004 ville jag testa på något nytt utanför den akademiska världen och började arbeta på Nexus. Utöver det har jag under min karriär även arbetat på Krisberedskapsmyndigheten som blev MSB under tiden jag var där, som CSO på Folksam och som informationssäkerhetsansvarig på Örebro kommun. De senaste tre åren har jag haft en egen firma, Oscarson Security. Jag tycker det är väldigt spännande att arbeta med säkerhetsfrågor utifrån olika perspektiv, både inom privat och offentlig sektor. Jag gillar samhällsperspektivet och att det inte finns några organisationer som kommer undan; alla ska digitaliseras och behöver i och med det tänka på säkerhetsfrågorna. Det är något som driver mig – att man är med och bidrar till ett bättre samhälle!

Jag har även haft en fot kvar i den akademiska världen efter att jag doktorerade inom informationssäkerhet i Linköping år 2007. Sedan dess genomför jag en del gästföreläsningar på universiteten i Örebro och Linköping. Det är väldigt roligt att träffa studenter och få det akademiska perspektivet när man handleder uppsatser och så vidare! Jag har även skrivit boken Informationssäkerhet, som riktar sig till både studenter och yrkesverksamma och som idag ofta används som studentlitteratur.

Vad är du mest intresserad av inom säkerhetsområdet?
Jag har en teknisk förståelse, men min expertkunskap är på management-nivån, dvs. organisation, ledning och styrning och inte minst kommunikativa aspekter. Det är viktigt med en helhetssyn vid säkerhetsarbete – man måste ha med organisationen, tekniken och människorna.

Varför börjar du på Knowit?
För att det finns en spets och bredd inom säkerhetsområdet här, med både teknik, organisation och samhällssäkerhet, vilket gör att jag får många kompetenta kollegor. Det ska även bli spännande att få ett sammanhang där man inte bara arbetar med säkerhet utan även med Knowit i helhet! Jag känner även några av kollegorna på Knowit sedan tidigare så det ska bli väldigt roligt att nu få jobba tillsammans.

Vad gör du helst på fritiden?
Jag har två små barn och bor med familjen ute på landet, så mycket tid spenderas hemma med dem eller i trädgården. Jag tycker också mycket om att spela gitarr!


Tack Per! Kul att lära känna dig mer. Återigen, varmt välkommen till oss!

Vill du jobba med Per? Här hittar du våra lediga tjänster inom säkerhet!