Skip to content

Välkommen Jannika Törnqvist!

Välkommen Jannika Törnqvist, ny kollega i Stockholm! Jannika är jurist och kommer senast från Klarna där hon arbetat som bolagsjurist inom dataskydd. Hon har sedan 2015 jobbat inom bank- och finansbranschen, främst med dataskydd och andra regelverk, och har bland annat arbetat som dataskyddsombud på koncernnivå för Ålandsbanken. Nu väntar nya utmaningar som konsult hos oss på Knowit. 


Berätta lite mer om dig själv!
Jag är född och uppvuxen strax utanför Helsingfors. Vid sidan om mina studier i juridik började jag arbeta på Ålandsbanken, och flyttade därefter till Stockholm och fortsatte mitt arbete på Stockholmskontoret. Ett par år senare blev jag dataskyddsombud (DPO) för Ålandsbanken-koncernen vilket jag arbetade med fram till att jag hösten 2018 började som bolagsjurist i Klarnas dataskyddsgrupp. Och därifrån kommer jag ifrån senast.

Jag kom in på dataskyddsområdet av en tillfällighet, som ju det mesta tenderar att vara i livet. När jag arbetade på Ålandsbanken blev jag uppringd av chefen för Compliance, risk & säkerhet, som frågade mig om jag var intresserad av rollen som DPO, vilket jag tyckte lät väldigt spännande. När jag studerade ”fanns” inte GDPR ännu och personuppgiftsbehandling var något marginellt, så eftersom jag inte helt hade bekantat mig med området i någon större utsträckning tidigare fick jag i samband med min nya tjänst möjligheten att läsa in i mig på det. Sedan dess har jag fokuserat på och specialiserat mig ytterligare inom dataskydd, vilket har varit både kul och extremt lärorikt.

Vad tycker du gör dataskydd så intressant att arbeta med?
Främst det faktum att området är så otroligt viktigt. Framför allt i dagens digitala värld är det av största betydelse att vi inte tappar fokus på den som finns bakom datorn – individen. Det finns många exempel på oroväckande följder när persondata har använts felaktigt, missbrukats, eller liknande. De potentiellt allvarliga konsekvenserna och vikten av dataskydd gör att det även känns väldigt betydelsefullt att arbeta med den sortens frågor i det datadrivna samhälle vi lever i.

Varför börjar du på Knowit?
Första gången jag kom i kontakt med Knowit var i min tidigare tjänst som DPO. Jag fick en väldigt bra bild av företaget och, i och med att jag känner andra medarbetare här, har sedermera också förstått att det är en arbetsplats som lägger mycket fokus på medarbetarna. För mig är det dessutom väsentligt att jobba för ett företag vars värderingar återspeglar mina egna. Därför är det hållbarhets- och jämställdhetsfokus som Knowit har också viktigt för mig. Sedan kändes det även spännande att prova att arbeta som konsult, istället för in-house som jag gjort tidigare, och den variationen det innebär att få jobba med olika företag och uppdrag. 

Vad gör du helst på fritiden?
Då läser jag väldigt ofta böcker och lyssnar på poddar. Inte minst under det senaste året har en stor del av fritiden gått åt till det. Utöver det spelar jag gärna golf, och har även yogat i många år. I allmänhet tycker jag om att prova på och lära mig nya saker – bland annat har jag på sista tiden ägnat mig åt kurser i språk, programmering samt att vara med i en talarförening.

Tack Jannika! Kul att få lära känna dig lite mer. Återigen, varmt välkommen till oss!