Skip to content

Välkommen Jan-Eric Berg!

Välkommen Jan-Eric Berg, ny kollega i Stockholm! Jan-Eric har lång erfarenhet av säkerhetsbranschen och har bland annat arbetat som it-säkerhetschef på Stockholms universitet och som säkerhets- och signalskyddschef på Teracom under många år. Som säkerhetsanalytiker hos oss kommer han framöver främst att arbeta i uppdrag med fokus på säkerhetsskydd!

Berätta lite mer om dig själv!
Under min uppväxt bodde jag ett par år i USA, men flyttade därefter till Saltsjöbaden i Stockholm. När det var dags att börja studera flyttade jag ner till Lund och började läsa kemi. Jag flyttade tillbaka till Stockholm för att ta min doktorsexamen i teoretisk kemi vid Stockholms universitet, och forskade sedan där i drygt 25 år. Jag var även dataansvarig på institutionen där jag arbetade, och redan då började jag få ett intresse för säkerhet. Vid ett tillfälle försökte en kille från USA hoppa in och hacka maskinen vi jobbade med, men med hjälp av det gamla telenätverket lyckads vi snabbt haffa honom. Då fick jag en känsla av att ”wow, man kan göra såhär också”.

Vid 1997 kom en ny tjänst som it-säkerhetschef på Stockholms universitet ut. Eftersom jag kunde universitet väl, och ju hade varit dataansvarig, sökte jag och fick tjänsten. Efter ett par år i den rollen blev jag headhuntad till Teracom, som äger och driver marknätet för radio och TV i Sverige. Där arbetade jag i 17 år som säkerhetschef och signalskyddschef, och jag var även ansvarig för bland annat säkerhetsskyddsarbetet.

Efter åren på Teracom blev jag pensionär, men det dröjde inte länge innan en bekant ringde upp och sa att ”nu får du börja jobba igen, nu behöver jag dig”! Jag började då arbeta som konsult på PwC, där jag kommer från senast.  

Vad är du mest intresserad av inom säkerhetsområdet?
Mitt stora intresse har med åren blivit människor. Jag är en problemlösare och tycker att det är väldigt roligt att lösa säkerhetsproblem för människor. Att ta fram lösningar och skapa något som blir matnyttigt får jag en kick av! I de roller jag haft tidigare har jag arbetat väldigt brett, inom olika områden, så slutsatsen är att jag är en ganska stor generalist.

Här på Knowit kommer jag arbeta i olika uppdrag där jag främst kommer rikta in mig på säkerhetsskyddsanalyser, vilket jag ser mycket fram emot.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
Då spelar jag gärna golf! Jag spelar även musik på amatörnivå, framför allt irländsk och amerikansk folkmusik.

Tack Jan-Eric! Återigen, varmt välkommen till oss.