Skip to content

Välkommen Daniel!

I september välkomnade vi många nya kollegor till oss på Knowit och en av dem är Daniel Jakobsson – vår kollega i Karlskrona, varmt välkommen! Daniel har över 20 års erfarenhet i IT-branschen där han jobbat inom bland annat telekom, försvar, sjukvård och offentlig sektor. Med en lång och bred erfarenhet av IT-arkitektur och cybersäkerhet som kompletteras av ett stort intresse för hur lagar och regelverk påverkar säkerheten ser han fram emot att här hos oss på Knowit hjälpa kunder med säkerhetsarkitektur.

DanielHej Daniel! Berätta lite om dig själv och din bakgrund.

Jag är uppvuxen i Karlskrona och har studerat en yrkesutbildning i Unix & Nätverk, systemadministratör. Jag började jobba på Region Blekinge som PC-tekniker och jobbade därefter med mer ansvar för IT på ett bolag. Därefter har jag jobbat som arkitekt och tjänsteägare på Ericsson. Där arbetade jag närmare människor och fokuserade mycket på anpassad kommunikation om teknik till andra yrkesgrupper. Jag har även jobbat med arkitektur, ramverk och regler på Saab, det vill säga att anpassa tekniken utifrån processer och ramverk. Den senaste tiden har jag arbetat mest med människor på så sätt att min roll har varit att förklara varför man gör på ett visst sätt och hur man säkrar upp det – men med all min tekniska kunskap i bagaget.

Varför tycker du säkerhetsarkitektur är så spännande?

Det som jag insåg när jag arbetade på Saab var att det fattades någonting när jag jobbade – varför gör man någonting? Varför gör man det på ett visst sett? Det är efter regelverk och lagarna som finns. Många bolag har hårda krav på sig, inom informationssäkerhet till exempel. Med min bakgrund och breda kunskap kan jag hjälpa verksamheter med säkerhetsarkitektur-arbetet.

Varför sökte du dig till Knowit?

Det var för att jag saknade att jobba med it-säkerhet. Jag ville gärna jobba med likasinnade som också arbetar med att jobba utifrån ett säkerhetstänk, som tänker och resonerar på samma sätt. Det tycker jag är väldigt roligt. Att faktiskt kunna hjälpa verksamheter att säkra upp sina miljöer, system och processer och känna att man gör en nytta för samhället.

Vad gör du helst på din fritid?

På fritiden umgås jag med familj och vänner. Utöver det tränar jag gärna styrketräning och rör på mig. På kvällarna läser jag mycket, jag hamnar lätt i lagtexter för att lära mig mer. Senast har det blivit NIS 2 och säkerhetsskyddslagen. Det är roligt att fördjupa sig i saker och alltid utvecklas!