Skip to content

Välkommen Adam Björkman!

I våras kunde ni läsa om årets exjobbare inom säkerhet hos oss på Knowit. En av dem är Adam Björkman som vi i början av september välkomnade tillbaka – nu som kollega inom it-säkerhet. Adam har ett stort tekniskt intresse och blir en del av vårt penetrationstest-team. I höst kommer han även att gå Cyberhjälteprogrammet med målet att klara CISSP-tentan. Varmt välkommen Adam!

Berätta lite mer om dig själv!
Jag har precis avslutat mina studier vid Blekinge Tekniska Högskola, där jag studerat Civilingenjör inom datorsäkerhet. I våras gjorde jag mitt examensarbete här på Knowit och nu har jag precis påbörjat min anställning. Här kommer jag främst att arbeta med penetrationstester.

Mitt examensarbete handlade om att kartlägga hot mot smarta hemassistenter såsom Google Home och Amazon Alexa. Fokuset var på attacker och hot främst kopplade till ljudgränssnittet. Anledningen till att vi valde just detta ämne var att vi såg en brist på kunskap kring säkerhet hos de som använder de här produkterna.

Det blir förstås svårt för användare att ta bra beslut kring produkter som hemassistenter om de inte är medvetna om riskerna och hur de kan påverka en. Det är viktigt att veta vilka riskfaktorer produkterna introducerar till ens hem – särskilt om man exempelvis har andra smarta prylar som smarta dörrlås och larm. Vi ville därför ta reda på om smarta hemassistenter är just så osäkra som det ofta sägs att de är eller inte.

Spännande! Hur kommer det sig att du är så intresserad av säkerhet?
För att det är lite som en katt och råtta-lek med utmaningar som man vanligtvis inte ställs inför, vilket jag gillar. Jag tycker även om att lösa roliga och krångliga problem vilket också är varför jag valt att arbeta med just säkerhet. Sedan har jag alltid haft ett dator- och teknikintresse i allmänhet.

Jag är särskilt intresserad av kryptering, av hur system är uppbyggda och hur de kan interagera med varandra – var för sig kan olika komponenter vara säkra, men när de kopplas ihop kan de bli osäkra. I sådana fall gillar jag att se vilka lösningar som finns. Jag tycker även om att utbilda och få andra att förstå vikten av säkerhet.

Vad gör du helst på fritiden?
Jag är sportintresserad och håller gärna på med exempelvis golf, badminton eller simning. Jag är också musiker och spelar altfiol och piano. Även fotografering är ett stort intresse!

Tack Adam! Varmt välkommen (tillbaka) till oss.