Skip to content

Säg hej till våra nya exjobbare!

Just nu skrivs några av årets mest spännande exjobb inom säkerhet hos oss på Knowit. Våra sju exjobbare kommer att skriva om intressanta ämnen såsom säker utveckling av AI, säkerhet i molntjänster och IAM. Vi bad studenterna berätta mer om sig själva och vad de gör hos oss. Varmt välkomna till Knowit!


Ludvig Knutsmark
Jag heter Ludvig Knutsmark och läser sista året på civilingenjörsprogrammet i datorsäkerhet på BTH i Karlskrona. 

Mitt intresse för säkerhet väcktes innan jag började studera. Jag och en kompis skrev ihop en enklare sida i PHP, och jag tyckte att lösenordshashning var riktigt häftigt! Vi satt senare och försökte cracka varandras lösenordshashar (givetvis md5). Under mina år som student har säkerhetsintresset bara stärkts ännu mer, främst genom att spela (och anordna) olika CTFer. 

Jag ska skriva mitt examensarbete ihop med Hampus Bengtsson, där vi ska titta på kryptering i molntjänster med fokus på sekretessreglerad data. Vi ska även samarbeta med Hanna Storsved, som ska fokusera på den juridiska biten inom samma ämne, och vi den tekniska.

Det är jätteroligt att få chansen att skriva examensarbete på Knowit. Alla har verkligen varit inbjudande och hjälpsamma. Jag tror och hoppas att det kommer bli ett bra samarbete framöver!


Hampus Bengtsson
Jag heter Hampus Bengtsson och är 26 år gammal. Jag studerar mitt sista år som civilingenjör i datorsäkerhet vid Blekinge tekniska högskola (BTH). Intresset för teknik väcktes redan som liten. Brorsan hade en förmåga att skruva isär alla tekniska prylar som han fick tag på. För att mamma inte skulle bli sur på honom, var det mitt jobb att förstå hur komponenterna fungerade för att sedan kunna bygga ihop prylen igen. Många år senare började jag jobba som servicetekniker för en övervakningsfirma, och det var här jag fick upp intresset för datorsäkerhet. Jag såg att BTH hade en civilingenjörsutbildning i datorsäkerhet, och jag visste direkt att det var här jag ville börja studera. Sagt och gjort, jag flyttade upp från Malmö till Blekinge för att påbörja att nytt, spännande kapitel i mitt liv.

Nu är snart studieperioden över och det har blivit dags för mig och min goda vän Ludvig Knutsmark att skriva vårt examensarbete. Arbetet kommer handla om kryptering av sekretessreglerade uppgifter i molnet. Här kommer vi bland annat kolla på hur myndigheter, med hjälp av kryptering, kan använda sig av olika molntjänster för sekretessreglerade uppgifter utan att bryta mot offentlighets- och sekretesslagen.

Jag ser fram emot att få skriva mitt examensarbete på Knowit och få ta del av all kunskap som finns inom bolaget för att skriva ett så bra arbete som möjligt. I skrivande stund har jag och Ludvig jobbat med examensarbetet på Knowits kontor i Göteborg i en vecka, och det känns jättebra!


Hanna Storsved
Jag heter Hanna Storsved och jag studerar sista terminen på juristprogrammet vid Uppsala Universitet. Under våren skriver jag ett examensarbete inom offentlig rätt samtidigt som jag praktiserar hos Knowit. Mitt intresse för integritets- och säkerhetsfrågor väcktes när jag fördjupade mig i polisrätt. Jag märkte snabbt att användningen av ny teknik ofta medför svåra integritets- och säkerhetsfrågor och jag ville lära mig mer. 

Mitt examensarbete handlar om den offentliga sektorns användning av molntjänster vilket är ett omdebatterat ämne. Jag ska framförallt utreda om kryptering av sekretessbelagda uppgifter kan medföra att uppgifterna inte anses röjda enligt svensk rätt för outsourcingleverantören. 

Knowit har en hög kompetens inom det område som jag skriver om och jag ser fram emot att bolla idéer med mina medarbetare. Dessutom ska det bli såväl roligt som lärorikt att praktisera och få pröva på arbetet som verksam jurist på säkerhetsområdet.Haubir Mariwani
Jag heter Haubir och pluggar sista året på Civilingenjörslinjen inom IT på Uppsala Universitet. Denna termin gör jag mitt examensarbete med Knowit Secure i Stockholm och ser verkligen framemot resten av terminen.

Mitt intresse för säkerhet och tankebanorna man kan gå in i (attack- och försvarsperspektiv) har fascinerat mig så länge jag kan minnas, och när jag hittade kärleken för programmering under sabbatsåret efter gymnasiet så blev jag givetvis även intresserad av IT-säkerhet. Har läst säkerhetskurser inom programmet och försökt hålla koll på branschen vid sidan om studierna. 

När det var dags att fundera på exjobb visste jag att jag ville göra det inom säkerhet. Just därför vände jag mig till Knowit, då de har det brinnande intresset för säkerhet som jag vill vara kring.  Mitt exjobb kommer fokusera på att undersöka vilka faktorer och brytpunkter det finns som avgör vilken av åtkomstkontroll modellerna RBAC (Role-based Access Control) och ABAC (Attribute-based Access Control) lämpar sig bäst att använda/implementera, och hur olika organisationer väljer att använda sig av dessa modeller.


Jimmy Björnholm
Mitt namn är Jimmy Björnholm, student vid Linköpings Universitet. För nuvarande läser jag 6:e och sista terminen på programmet Innovativ Programmering. Mitt intresse för säkerhet väcktes upp under mitt fjärde och påbyggnadsår på gymnasienivå, under en så kallad “Hackningsmånad”. De fyra veckorna studerade vi allt från social engineering till pen-testning. Vi fick fria händer med Kali och ett antal virtuella maskiner för hackning och hann till och med starta en liten incident när vi scannade skolans närverk istället för vårt lokala. När jag såg att Knowit hade examensarbetes möjligheter inom just säkerhet så var jag tvugnen att ansöka och här är jag!

Min kandidatuppsats kommer att fokusera på förhållandet säkerhet kontra build time på en DevOps pipeline. Jag kommer att utföra arbetet på kontoret i Linköping och ser verkligen fram emot att få chansen att lära känna de som arbetar där såväl som att lära mig så mycket som möjligt under våren. Knowit verkar vara ett ambitiöst företag med många öppna dörrar - jag är oerhört glad för denna möjlighet och kommer ta väl vara på den. Har du vägarna förbi Linköping, kom gärna och säg hej!


Rosanna Kristofferson
Jag heter Rosanna Kristofferson och jag läser min sista termin på data- och systemvetenskapliga kandidatprogrammet på Stockholms universitet. Mitt intresse för säkerhet väcktes under studierna när jag läste kurser inom säkerhet. Redan från början tyckte jag att säkerhet lät som ett otroligt angeläget och viktigt problemområde på samhällsnivå, jag bestämde mig därför för att rikta in mina studier på just det vilket ledde mig till Knowit.   

Under våren kommer jag vara här och skriva på examensarbetet tillsammans Robin Rauséus. Vårt arbete kommer handla om säker utveckling av artificiell intelligens. Parallellt med examensarbetet kommer jag även genomföra praktik. Jag ser fram emot att få lära mig om hur det är att arbeta med säkerhet från dag till dag och att få lära känna Knowit!


Robin Rauséus
Här har vi Robin Rauséus. Jag är en 27 år gammal Halmstadkille som läser en kandidat i Ekonomi & IT på Stockholms Universitet. Jag har under de senaste åren kommit fram till att det är mycket trevligt med IT och då framförallt IT-säkerhet, Programmering och BigData.

Intresset för IT-säkerhet uppkom efter den första föreläsningen som entusiastiske Fredrik Blix höll inom informationssäkerhet. Det öppnades en spännande värld där jag började inse vikten av säker hantering av data för att skydda människors personliga integritet.

Nu skriver jag, tillsammans med Rosanna Kristofferson, ett examensarbete inom ämnet “Säker framtagning av AI” samtidigt som jag läser kursen Informations- och Datasäkerhet. Perfekt kombination! Jag har fått ett väldigt bra intryck av Knowit och det känns betryggande att vara i en omgivning full av expertis inom ett stort antal områden!