Skip to content

Lisa Lundin hyllas för sitt ledarskap: finalist i PICCASO Privacy Awards

Dataskydd och integritet är frågor som är viktigare än någonsin när digitaliseringen går allt snabbare och EU växlar upp under The Digital Decade. PICCASO Privacy Awards riktar strålkastarna mot alla de som arbetar med integritet på något sätt och uppmärksammar yrkesverksamma som gjort ett särskilt bidrag inom området. En av finalisterna i kategorin Privacy Leader är vår Knowit-kollega Lisa Lundin som är jurist och leder juristaffären på Knowit. Här kan du läsa en intervju med Lisa. 

Lisa Lundin är en senior jurist och expert inom dataskydd, it-rätt och integritetsfrågor. Hon har alltid haft en passion för EU-medborgares rättigheter och friheter, och den passionen har följt henne som en röd tråd genom hennes karriär. Efter sin juristexamen från Uppsala universitet 2006 arbetade hon på Polismyndigheten bland annat med dataskyddsfrågor och därefter fortsatte hon sin passion inom personlig integritet och mänskliga rättigheter genom lagstiftningsarbete inom Sverige och EU, till exempel inför svenska brottsdatalagen.

Året var 2017 när Lisa började arbeta i Knowits nystartade team av digitaliseringsjurister för att stötta Knowits kunder i att navigera i det juridiska landskap som följer med digitalisering – till exempel dataskyddsfrågorna, för att på så sätt sluta gapet mellan affären, juridiken och säkerheten. Här på Knowit har hon stöttat såväl stora globala organisationer som svenska myndigheter med till exempel regelefterlevnad, dataskyddsprogram och säkerhet. Samtidigt har juristteamet på Knowit vuxit och numera är Lisa ledare för nära 30 jurister som brinner för att göra den digitala världen tryggare, inom dataskydd, säkerhetsskydd, AI och e-förvaltning.

piccaso lisa lundin

Vinnaren av Privacy Leader of the Year (Consulting) på PICCASO Privacy Awards blir en person i branschen som leder ett team och tar sig tiden att vägleda och förbereda dem för framtiden, en ledare som utmärker sig genom att hjälpa juniora medarbetare.

– Vi gläds tillsammans med Lisa över nomineringen. Lisa har under flera år bidragit till att utveckla Knowits kunderbjudande och stötta våra kunder i att navigera det komplexa landskap där digitalisering och juridik möts. Lisas kompetens och höga engagemang i dessa frågor har skapat ett starkt team som verkligen ligger i framkant, säger Per Wallentin, koncernchef på Knowit.

Med knappt en vecka kvar till galan, PICCASO Privacy Awards, passar jag på att ta tempen på Lisa och ställa ett par frågor om hennes passion.

Lisa LundinHej Lisa! Du har blivit nominerad till och är nu en av finalisterna för Piccaso Awards! Den klassiska sportfrågan – hur känns det?

Jag är väldigt, väldigt glad – det här gick rakt in i hjärtat. Inte minst när jag hörde beskrivningen för den kategorin; det är ju precis det jag brinner för.

Du har jobbat med dataskyddsfrågor i mer än ett decennium nu – varför tycker du att dataskydds- och integritetsfrågor är så viktiga?

– I grunden handlar det om att skydd för personuppgifter och den personliga integriteten numera är en förutsättning för att de allra flesta av våra mänskliga fri- och rättigheter i praktiken ska betyda något för oss. Så mycket av det vi gör sker i en digital kontext att vår rätt till t.ex. yttrandefrihet, mötesfrihet, religionsfrihet eller samvetsfrihet skulle bli verkligt begränsad om det saknades skydd för de uppgifter som skapas av och om oss. Sedan är rätten till skydd för personuppgifter inte absolut; tvärtom behöver den begränsas för att främja andra lika viktiga intressen. Att hitta den balansen – det är utmaningen som jag har jobbat med under dessa år. Det är sällan ett nollsummespel; ett bra integritetsskydd behöver inte betyda att det andra intresset får helt stå tillbaka. Däremot kräver det avvägningar och en förståelse för syfte och risker både med dataskyddet och med det andra intresset, plus att det kräver en förståelse för vad som faktiskt sker när personuppgifter behandlas. Varje case har sina klurigheter och det blir aldrig tråkigt.

Digitaliseringen, och tillhörande lagstiftning, rör sig fort framåt nu – inte minst inom dataskyddsfrågor, vad tycker du själv är mest spännande med utvecklingen?

– Jag har följt utvecklingen på it-rättsområdet under lång tid nu och min uppfattning är att vi står inför en våg av nya och uppdaterade regelverk som inte liknar något jag sett. De kommande två–tre åren kommer vi att se ett nytt juridiskt landskap växa fram där det tidigare varit antingen oreglerat, otydligt reglerat eller oharmoniskt reglerat. Nya, någorlunda harmoniserade och tydliga regler som står sig över tid ger en förutsebarhet och stabilitet som jag tror kommer att möjliggöra innovation och fortsatt utveckling på digitaliseringsområdet. Dessutom bidrar tydliga regler, som grundar sig på europeiska värderingar och som följs upp av oberoende myndigheter, förhoppningsvis till att människor litar på de produkter och tjänster som erbjuds. Och det är bra för våra företag och myndigheter.

Piccaso Awards lyfter fram ledare som utmärker sig genom att leda fram den yngre generationen. Vad vägleder dig i ditt ledarskap?

– Jag tänker att en ledare ska lyfta andra och vara ”bjussig”. En ledare ska dela med sig av det hen kan, i stort och smått, och jag tycker att det är viktigt att en ledare hugger i där det behövs oavsett vad det är. För egen del ser jag mig själv som en bakgrundsdansare – det är mina medarbetare som är stjärnorna och jag finns där för att göra deras nummer ännu snyggare. Det är också viktigt att vara närvarande; tid är en bristvara i alla organisationer, men facetime med medarbetarna är väl investerad tid.

Och slutligen – vad tycker du är roligast med att leda morgondagens ledare?

Det allra bästa med det är att se hur de utvecklas till just det – morgondagens ledare. Jag har och har haft förmånen att arbeta med smarta, engagerade och snälla personer, och något de alla har gemensamt är att de brinner för det de gör och är måna om att ta hand om varandra. Det är så jag tror att morgondagens ledare ska vara (och dagens med för den delen). En av de roliga sakerna med att leda just konsulter är också att det går att anpassa och välja uppdrag åt dem som får dem att upptäcka sina styrkor och hjälpa dem utvecklas successivt.Vi är stolta över att Lisa är i final och ser med spänning fram emot att se resultatet av PICCASO Privacy Awards. Oavsett utfallet vet vi att Lisas bidrag till integritets- och dataskyddsområdet är ovärderligt. Lycka till, Lisa!