Skip to content

Äntligen en NY BI-databas som ersätter kuber och datamart!

Det är inte ofta man blir så där riktigt positivt överraskad i BI-världen. Det har hänt några gånger tidigare i mitt liv exempelvis när Oracle databasen lanserades, när kimball lanserade stjärnschemat med dimensionsmodellering, när ETL-verktygen möjliggjorde felhantering, SCD och snabb dataladdning med enkelt gränssnitt, när kuber slog igenom med partitioner, MDX och DAX, när analytiska funktioner lanserades direkt i databasen, när BLOB och XML stödet utökades i databasen, när inmemory förändrade prestanda och indexstrukturer med Qlikview, när dataprep verktygen lanserades, när datalager automatisering började tillämpas med Wherescape och när självbetjänad BI tog över marknaden med Tableau.

Nu har det hänt mycket nytt med molnet. Microsoft har jobbat på bra med Azure och Cortana-suiten. Google har byggt sin BigQuery lösning, Oracle satsar och Amazon har levererat sin redshift. Redshift fungerar bra men man hittar snabbt begränsningar när man vill göra något avancerat med deras gamla opensource version av PostgreSQL.

Då plötsligt händer det! En helt nyutvecklad SQL-databas i molnet lanseras med namnet Snowflake. Den byggs från scratch av några av de bästa SQLServer utvecklarna från Microsoft och några av de bästa från Oracles databasdivision.

Snowflake är en helt nyutvecklad SQL-databas för molnet och tillhandahåller extrem prestanda och smart delning av data. Data lagras i Snowflake enbart på ett ställe och du kan lägga på massor med vyer på den utan att tappa prestanda. Istället styr Snowflakes metadata all hantering av lagring, kloning, datatyper och datapekare.

Här följer 10 riktigt bra saker med snowflake.

  • Du kan enkelt dela data med dina kunder eller andra som kör Snowflake utan att data dupliceras.
  • Snowflake skalar obegränsat automatiskt. Du kan även själv styra prestanda genom att köpa eller minska kraft för olika användargrupper eller applikationer.
  • Du klonar enkelt gårdagens, månadens och årets data utan dubbellagring.
  • Snowflake hanterar säkerhet och prestanda helt utan kuber. Den kan också köras nära realtid.
  • Den hanterar automatiskt strukturerad och semi-strukturerade data såsom json, xml mm.
  • Den är baserad på Oracle:s SQL dialekt och på Ansi SQL.
  • Den kräver ingen DBA utan data optimeras automatiskt.
  • Du betalar bara för den data du använder dvs de frågor du ställer. Du köper inget extra vilket drastiskt sänker kostnader.
  • Den hanterar automatiskt replikering och lagrar automatisk historik i 90-dagar
  • Den ersätter i många fall landing, datalake, staging och datamart

Detta gör att investerare skjuter till massvis med pengar för de ser en enorm potential med detta. I USA gör Snowflake redan succé. Här i Sverige har Knowit redan flera kunder på plattformen.

Jag ser så mycket spännande möjligheter med detta . Tänk att vi äntligen kan minska dubbellagringen i datamarts och kuber.

Testa du också! Knowit hjälper dig gärna med en POC eller en test på din data. Vi har som partner möjlighet att enkelt och snabbt visa din data i en Snowflake databas.

Kan vi sänka dina kostnader så blir vi alla glada och kan än mer fokusera på datadrivna tjänster.

Kontakta Håkan Alsén hakan.alsen@knowit.se 0738 47 28 00 om du vill veta mer om den nya Snowflake databasen eller anmäl dig till vår hands-on training och vårt seminarium.
 
IMG_3941