Skip to content

Allt som går att tänka om tegelstenar är redan tänkt

Det sägs att logiken bor i den vänstra hjärnhalvan. Det är där vi hittar lösningar på matematiska problem och det är där vi skapar ordning och struktur. Det är förstås effektivt och nyttigt att tänka logiskt. Frågan är om vi ibland blir lite för låsta vid logiskt tänkande? När är det okej, eller rent av nödvändigt, att gå åt det mer ologiska tänkandet? Jag menar, ologiskt logiskt! 

Ibland när vi tar fram nya koncept och idéer behöver vi tänka ologiskt logiskt. Vi behöver släppa gamla mentala regler och trotsa den vänstra hjärnhalvans uppmaningar om att tänka rationellt. I förra veckan genomförde vi i UX-teamet en kreativitetsövning där vi på 4 minuter skulle skriva ner olika sätt att använda en tegelsten på. Den här övningen är känd som världens första kreativitetstest och skapades av J.P Guilford under andra världskriget. Han var med och valde ut stridspiloter och insåg att de mest kreativa piloterna var de som hade störst chans att överleva. Alla visste nämligen att de enligt regelboken skulle dyka eller flyga sicksack om de blev beskjutna. De som därför var kreativa och hittade helt andra flyktlösningar, överlevde oftare än de som följde regelboken. Det var då Guilford införde Tegelstensövningen i flygvapnet för att på ett konkret sätt kunna avgöra när en potentiell stridspilot var tillräckligt kreativ. 

Vad tror ni, hur många olika användningsområden kan en tegelsten ha egentligen? Åt vilket håll flyger ni, när alla andra flyger åt samma? 

När en idé växer fram uttrycker vi oss ofta med ”Jag fick en idé”. Men vem fick vi idén av? En idé är något som vi ger oss själva genom att vi vågar släppa på det logiska tänkandet och genom att vi vågar tänka kreativt. Allt som går att tänka om tegelstenar, är inte alls redan tänkt.  Det finns mer! Vi kan dessutom öva oss på kreativitet, bland annat genom att genomföra liknande kreativitetstest som det med tegelstenen. Vi kan öva oss på att tänka ologiskt logiskt. Ni kan läsa mer om hur man jobbar fram kreativa idéer och genomför olika kreativitetsövningar i Fredrik Häréns Idébok.

Vilka mentala regler finns i din bransch som ingen vågar bryta mot? Vilka kreativitetsövningar gör ni för att släppa lite på det logiska tänkandet? 

DSC_0345

Tegelstensövning: Sätt en tid beroende på hur lång tid ni har och kan lägga (ca 4-15 minuter). Använd tiden till att skriva ner vad man kan använda en tegelsten till, tjuvkika inte på kollegan! Diskutera era svar efteråt. Vilka användningsområden känner ni till sedan tidigare? Dök det upp något nytt? Skratta mycket, men nedvärdera inte varandras svar. Det konstigaste svaret kommer högst troligt från den mest kreativa i gänget. Lycka till!