Skip to content

Alla behöver en QA i sitt liv! Är du vår nya kollega?

 

På Knowit Experience Stockholm har vi alltid med Quality Assurance i våra projekt men vi har märkt att det är långt ifrån alla som är vana vid att jobba så. I vår process borgar en QA för tydliga och specade krav, en person som sitter mellan vårt team och kundens och kan agera brygga mellan projektets alla delar ihop med projektledaren. Våra QA har en tung kompetens kring olika CMS och tekniker, och är också de som utbildar kundens team i de lösningar vi bygger. QA arbetar kort sagt med kvalitetsarbete i våra digitala projekt med alltifrån kravställning till tester och releasehantering.  

Som QA är man verkligen spindel i nätet i alla projekt och rollen kan också utvecklas efter ens egna intressen. I ett projekt arbetar jag mer tekniskt och i ett annat projekt jobbar jag mer projektorienterat, tangerande projektledning. Jag har arbetat som QA i ett antal år nu och QA-rollen förändras ständigt, vilket är väldigt kul och utmanande. Därför jobbar vi också löpande med att förbättra våra arbetssätt gällande kvalitet inom kompetensområdet.  

För att utforska vinsterna med att ha en QA, så har jag samlat in lite exempel på vad det är man får med quality assurance i sina projekt. 

Nyligen fick jag höra det här grymma citatet av en kundansvarig: “Alla behöver en QA i sitt liv!”, vilket i sin tur blev startskottet till det här blogginlägget. Jag började fundera på om alla känner likadant vad gäller QA? Jag bestämde mig för att göra en egen liten analys och fråga några olika kompentenser om hur de känner för att jobba med en QA. Självklart är det här totalt ovetenskapligt eftersom det enbart är mina egna kollegor och inga okända som jag hittade på stan, men jag tyckte ändå att jag fick en hel del insikt i vad andra kompetenser tycker om att arbeta med QA. 

Här kommer några olika citat jag fick och mina kommentarer på dem. Häng med! 
 
Design: 

"QA gör mitt jobb enklare. Alla frågetecken samlas in och rätas ut. Sen säkerställer QA:n också att övergripande design i slutändan blir som jag tänkt." 

Kommentar: Jag håller med. Jag förespråkar verkligen att man kommer in tidigt och får chans att testa designen på en gång. Jag ifrågasätter allt, knappar, radbrytningar, mobilskisser. I slutändan blir allt så mycket bättre när man fått vara med från början. 
 
“Jag gillar att QA har koll på "boarden" med en överblick över hela projektet och alla stories så att jag kan koncentrera mig på utveckling och problemlösning.” 

Kommentar: Härligt! Ja, en stor del av rollen är ju att testa HELA lösningen, vilket i sin tur innefattar att man har riktigt bra koll på “boarden” då man vet vad som är klart (färdigtestat) och inte. Däremot är den här uppgiften inte enbart QA-specifik då alla kompetenser behöver vara involverade för att se helheten i projekt. Om inte det finns så kan projektet bli lidande om man förlitar sig på att endast en person har koll. 

UX : 

"Jag gillar verkligen när du ställer mina skisser mot väggen och ifrågasätter dem, då blir det så mkt bättre!" 

Kommentar: Det är så kul att UX:aren uppskattar just detta, för jag tycker att det är så bra att få komma in i början och se konceptet växa fram så att jag kan planera mitt arbete tidigt men också hjälpa till att hitta fallgropar eller klurigheter redan i projektets första faser. Testa på skisser är mitt motto! Testa tidigt är verkligen ett vinnande koncept. 

"QA och jag har kravställt gemensamt och det har funkat så himla bra. Alla eventuella frågetecken rätas ut och ärendena blir mycket spetsigare, mer kompletta och lättare för tech att ta vidare." 

Kommentar: Detta låter jätteskoj! Va skönt att ni kan kravställa ärendena ihop och att det finns möjlighet till det. En QA kommer ibland in med en annan frågeställning än UX:aren då vi ställer krav på testdata och redaktörstänk tidigt i kraven. Vi hjälper varandra att hitta och få fram alla möjliga frågetecken så det känns mer komplett. 

Projektledning: 

"Med en QA i projektet så vet jag att någon alltid har koll på detaljerna. På kraven, på att allting fungerar som det ska, på rätt sätt och att jag kan känna mig trygg på demo med kunder." 

Kommentar: Kul att vi kan stötta projektledaren så bra. Krav och kvalité går hand i hand då vi sätter kraven på prov hela tiden i vårt jobb. Om produkten är genomtestad så kan man alltid känna sig trygg när man levererar till kunden.  
 
“I början hade vi lite svårt att veta vem av oss som ska göra vad, då jag är en projektledare som är väldigt nere i detaljerna kan det lätt bli så att vi gör dubbelarbete. Men nu har vi verkligen hittat ett bra sätt för att samarbeta på.” 

Kommentar: Skönt! Ja, om man som projektledare inte tidigare har arbetat med QA kanske man själv har gjort en stor del av testningen och varit väldigt djupt nere i detaljerna. Då kan det vara skönt att  dela bördan och gemensamt känna att man som projektledare kan släppa detaljkollen och fokusera på helheten.  

Analys: 

“Jag förstår QA rollen väldigt bra, då min roll är väldigt lik. Jag kravställer mätpunkter och verifierar att de kommer in och fungerar som de ska. Eftersom jag oftast har ganska lite tid i projekten så är det skönt att QA ligger på teamet åt mig så att mätning fångas upp vid rätt tid och att QA är mer tillgänglig och har ett bredare perspektiv i projektet” 

Kommentar: Ja, jag känner verkligen igen mig här. QA är spindeln i nätet och finns alltid tillgänglig för alla kompetenser. Det känns fint att det uppskattas av alla och att vi kan bistå med information när andra inte finns tillgängliga löpande i projektet. 

Tech:  

Can't live with them, can't live without them 

Kommentar: Haha, lite roligt. Det är ju alltid lite känsligt när man arbetar med testledning och kvalitetsarbete. Ibland kan man känna sig lite som en igel som tjatar “När är det klart?” “När kan jag testa?” och ibland kan det vara lite tufft att få höra att man hittar förbättringsåtgärder i någons arbete. Men skönt att det känns som att man ändå inte kan leva utan dem <3!  

“Som utvecklare testar man ju sin egen kod allteftersom man skriver den, men det är lätt att bli "hemmablind" och just därför är det ovärderligt att jobba med en QA som kommer in med ett bredare perspektiv” 

Kommentar: Jag förstår att det är skönt att luta sig tillbaka lite och inte känna sig stressad själv över testningen. Det är lätt att bli hemmablind och svårt att se på något man själv har gjort med andra ögon. Det bästa är när hela projektteamet testar allt tillsammans så att man kan fånga upp helheten för kvalitén I leveransen.  

Är du sugen på en ny utmaning? På Knowit Experience jobbar vi med stora kunder och komplexa lösningar tillsammans i tvärfunktionella team. Vi samlas kring olika QA-frågor i vårt kompetensområde och lär av varandra. Nyfiken på att höra mer? Kontakta oss så tar vi en kaffe, digitalt eller analogt! 

louise.sidenblom@knowit.se