Skip to content

9 verktyg för att komma igång med att testa tillgänglighet

Om man vill vara säker på att ens webbplats är tillgänglig, är det inget som slår användningstest med personer med olika slags funktionsvariationer. Sådana test ger en direkt återkoppling om något är fel och behöver förbättras. Men det finns också massa verktyg för själv komma igång med att utvärdera tillgängligheten, medan du designar eller utvecklar en webbplats. Detta för att redan från början göra rätt.

Jag tänkte här tipsa om några av de verktyg jag använder.

 

Testa med skärmläsare

Både macOS och Windows har inbyggda skärmläsare som att man kan lära sig använda och på så sätt själv testa sin egen webbplats. Det finns även en skärmläsare till Chrome OS och webbläsaren Chrome som heter Chromevox. För Firefox finns Fangs, som emulerar hur en skärmläsare uppfattar webbplatsen. Det finns många olika alternativ, så du behöver inte köpa in dyr programvara för att komma igång.

Det är viktigt att din webbplats kan användas av olika typer av användaragenter (som till exempel skärmläsare) och att det går att navigera med hjälp av tangentbordet. För att säkerställa att det fungerar gäller det att testa tidigt och ofta. Genom att göra detta själv ökar man också sin egen empati och insikt i hur det är att använda en skärmläsare och skapar sig en erfarenhet av problem som kan uppstå.

 

Kolla kontrasterna

Det finns många verktyg online som kan visa kontraster på olika element, hur webbplatsens rubriknivåer är fördelade och om det finns alternativa bildtexter. Jag använder både Webaims Wave och en bokmärket Tota11y för att få en uppfattning om hur tillgänglig en webbplats är på dessa punkter.

För att kolla kontraster specifikt under designprocessen finns många webbverktyg så som Webaim contrast checker och även plugins till Sketch. Bra kontraster är extra viktigt för olika typer av synnedsättningar och färgblindhet, men hjälper faktiskt alla.

 

Ha koll på färgerna

För att testa hur en webbplats kan uppfattas för personer med olika typer av färgblindhet kan man testa med macOS-apparna Sim Daltonsim och Color Oracle. Då ser man enkelt om texter är tillräckligt tydliga eller om olika element med olika funktioner ser likadana ut. Element som kan uppfattas likadana kan då behöva andra färger, ikoner eller textur för att kunna skiljas åt. Båda dessa verktyg kan användas under en designprocess, eller senare för att utvärdera en redan existerande webbplats.

 

Det var mina tips. Tipsa mig gärna i en kommentar här nedanför om jag har missat några, eller om det finns andra alternativ!