Vikten att vara nyfiken och ta till sig ny kunskap är en stor tillgång i dagens samhälle. Nyfikenheten är extra viktig i din yrkesroll och extra viktigt när du är nyfiken åt dina kunder och samlar på dig kunskaper som dina kunder kan njuta av. Nedan följer Episerver, Wordpress och chip i handen som exempel. Jag listar även fem tips för att nå ett mer nyfiket arbetsklimat.
Steve Jobs som enligt min mening var ett av vår tids största innovativa genier sa i ett tal: "You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backward. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something — your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life.”
Min tolkning av detta budskap är att om man har en nyfiken approach till livet och utforskande samlar på sig erfarenheter så kommer det förr eller senare i livet stunder då du kan kombinera dessa erfarenheter för att lösa ett reellt problem.
För cirka 10 år sedan lämnade jag rollen som utvecklare och gick mer mot projektledning och försäljning. Men för mig har alltid utvecklingen varit en hobby så jag försökte hålla fast så länge jag kunde. Jag byggde en egen webbplats med Episerver CMS för min fotohobby och kunde på så sätt fortsätta "skapa" fastän jag mest skyfflade digitala papper på jobbet.
Men så kom barnen och huset in i livet och den där bräckliga lilla skärvan av fritid räckte inte riktigt till för att göra stora uppgraderingar av Episerver på kvällarna. Till råga på allt för en sajt som i ärlighetens namn inte var speciellt välbesökt heller.
Vad göra nu då? Jag smäller upp nått i Wordpress, det pratas ju en del om det, så det kan ju vara kul att lära sig tänkte jag. Sagt och gjort. Ett par kvällar senare var en ny webbplats lanserad. Så här håller jag på, hela tiden. Frun blir snudd på galen av alla mina upptåg. Hemautomation med Ikeas och Apples prylar, en nätverksinfrastruktur anpassad för ett medelstort företag, servrar, backuplösningar, NAS, VPN-tunnlar och nu senast; ett rfid-chip i handen.
”Du är ju galen på riktigt!” säger frun när jag stolt kommer hem med plåster på handen och berättar vad jag gjort. Vad ska du ha det till?
Vad jag ska ha det till? Vad som helst förstås, hela världen är ju full av möjligheter säger jag. Ett par månader senare kan jag öppna garageporten hemma med chippet i handen och jag har dessutom nördat ner mig totalt i IOT-världen med små mikrodatorer med wifi som hämtar väderprognoser för mina bästa fotoställen, binära klockor, displayer som visar nätverksprestanda hemma eller som via färgglada dioder visar för femåringen om han får kliva ur sängen på morgonen eller om han ska sova ett tag till. Jag har genom allt detta lärt mig massor av saker, allt från C-kod till att göra ritningar för laserskärning av plexiglas.
Genom årens lopp har jag blivit kallad många saker. "Prylgalen", "apple fanboy" och "nörd". Jag har dock på senare tid valt att hålla fast vid ett annat ord, nämligen nyfiken.
Enligt Wikipedias definition kan man beskriva egenskapen nyfikenhet såhär: "En psykisk egenskap som ger impuls till utforskande beteende och inlärning." För mig är det precis vad det handlar om, att inte stå stilla. Det är egentligen underordnat vad du lär dig, bara du lär dig något.
Det är betydligt svårare än vad man kan tro att få till en nyfiken och utforskande arbetsplats. Dels för att det handlar om kultur, vilket tar lite tid att förändra och dels för att man har dagliga sysslor att sköta samtidigt.
Hos oss på Knowit kör vi lunchdragningar kring intressanta ämnen där våra medarbetare själva väljer vad dom vill prata om och när. Vi har vi en halvfärdig robot under en kollegas skrivbord, sensorer som talar om parkeringsplatserna är upptagna, leksaker och gadgets lite överallt, grupper som formar sig själva kring utmaningar och viktigast av allt, nyfikna och engagerade medarbetare.
Min utmaning till dig blir denna: Skapa lite utrymme i ditt schema för lite nyfikenhet och se vad som händer. Jag kan inte garantera att det blir något revolutionerande, men jag kan garantera att du kommer att lära dig någonting nytt.
”I have no special talent. I am only passionately curious.”
Albert Einstein