När du lagar mat ökar dina chanser att rätten som du håller på att laga blir god och tilltalande genom att du följer ett recept. Ett bra smaksinne samt att du har instinkt för smaker och en visuellt konstnärlig ådra kan också bidra. Men matlagning i en perfekt miljö där inget oväntat händer eller en kock som lagar mat utan recept eller kunskap, med enbart rå talang är ganska unikt. Jag skulle inte anlita en sådan kock. Skulle du?
Så vad är det vi letar efter? Är det inte erfarenhet?
I många fall behöver inte erfarenhet vara något som en specifik individ innehar och den behöver inte vara självupplevd. Erfarenhet kan vara kollektiv.
Som du kan se nedan, i min kategorisering av punkterna, så är det upp till dig men också din organisations / teams / nätverks ”ansvar” att skapa och ta till sig dessa erfarenhetskomponenter.
Så vad är erfarenhet, enligt mig?
- Success Stories – Har du själv rökt räkor på en vanlig klotgrill någon gång? Om inte - testa. Du kommer inse hur enkelt det är och du kommer garanterat imponera på dina gäster med ganska liten insats.
Kollektiv erfarenhet | Här kommer ”recept” och teori in i bilden. Lär dig från dina och andras tidigare lyckade utföranden och upprepa dem.
- Failure Stories – Har du skurit köttet längst med fibrerna någon gång? Resultatet blev en köttbit som upplevdes seg, eller hur?
Kollektiv erfarenhet | Till viss del kommer ”recept” och teori in i bilden här. Även om det inte uttrycks som misslyckanden. Snarare kanske som tips & tricks. Lär dig från dina och andras tidigare misstag så slipper du göra om dem.
- Olika situationer – Har du tillagat kött för två personer? Har du gjort det för sextio personer? Olika tillagningstekniker kan tillåta dig att få fram samma goda resultat vid båda tillfällena. Man kan sedan anpassa sig till kontext och ambition genom att höja upplevelsen ytterligare med hjälp av smårätter och drycker.
Kollektiv erfarenhet | Om du sett mer och utsatt dig för olika situationer där olika tekniker använts så blir du mer bekväm i nya och okända situationer. Att på CV’t ha 15 års erfarenhet av att upprepat 1 års arbete 15 gånger kanske inte ska anses som verklig erfarenhet vid högkomplexa arbetsuppgifter. Men även här kan du ta mycket lärdom av andra – hur har de angripit en liknande situation?
- Riktig Förståelse – När du läser om att grilla på låg värme, så kallad BBQ, så stöter du på fenomenet “the Stall”. Har du inte upplevt det själv tidigare så blir du med stor sannolikhet stressad och försöker påskynda processen genom att höja temperaturen. Gör inte det. Ta ett till glas vin eller slå in köttet i folie så ska du se att du kommer ut på andra sidan.
Självupplevd erfarenhet | Att tillämpa teorier, tekniker och metoder ger dig förståelse som ÄR svår att tillskansa sig på annat sätt.
Med all erfarenhet som du samlar på dig genom att läsa in och tillämpa kunskap kommer två framgångsfaktorer till:
- Kontinuerligt Lärande – Var nyfiken. Stanna inte i din ”comfort zone”. Utforska nya kök, produkter och tekniker.
Testa nya saker. Eller var åtminstone medveten om vad som finns där ute. Precis som fusion inom matlagning kan skapa magi så kan en blandning av verksamhets- och kravhanteringstekniker och -metoder skapa samklang.
- “Lär om” tidigare fakta – lär dig att se på mat som idag inte är kulturellt accepterad där du lever (för mig är skalbaggar och larver fortfarande inte okej) för att sakta anpassa dig till en mer hållbar och medveten konsumtion.
Ha ett flexibelt intellekt och var inte lojal till ett sätt att göra saker om det visar sig finnas andra bättre sätt att nå målet.
Vi är inte födda med erfarenhet. Så hur får vi den?
Ännu en gång visar ovanstående på vikten att lära sig från både framgångar, misslyckanden och att man delar erfarenheter med varandra. Det är ofta stort fokus på vad som gick bra. Men då missar vi vikten med en kultur där vi även delar med oss av våra misslyckanden (detta får ju en också att fundera på jakten efter det perfekta CV´t med bara superlativ och framgångar).
Så för att summera – den enda erfarenhetskomponenten som (eventuellt) kommer med ålder och arbetslivserfarenhet är ”riktig förståelse”, resten kan kompenseras med rätt struktur och attityd. Så i framtiden, likställ nödvändigtvis inte erfarenhet med person. Det kan till och med vara en ganska riskfylld och sårbar väg att gå när man bemannar sin organisation. Då är det kanske bättre att hitta rätt konstellation och struktur.
Och inte ens ”riktig förståelse” är något man uppnår till fullo – den är en livslång resa.
Det finns en meta-studie i ämnet som visar på eventuellt ännu lägre korrelation mellan egen erfarenhet och resultat än det jag låter påskina, men det väljer jag att inte lita på av egen erfarenhet. Men det är ju intressant, oavsett.😉