Software Test

Bloggen för alla som är intresserade av test och kvalitet. Vi pratar om allt från ledarskap till test, testautomatisering och prestandatest

TESTING & QA

Rätten till god kvalité - därför behövs test!

Har du nån gång blivit frustrerad över att en knapp eller en länk inte fungerar på en hemsida? Har du använt en app som helt plötsligt har stängts av? Dessa typer av fel, eller som vi inom testvärlden kallar det för, buggar och defekter, är sådant som jag upptäcker när jag utför tester. I mitt jobb testar jag att allt fungerar som det förväntas att göra, buggfritt. Men en buggfri mjukvara är sällan, kanske aldrig, fallet. Test inom IT ser väldigt olika ut beroende på vad och hur man testar, men målet är alltid detsamma, att kvalitetssäkra.


En konsult berättar: Social och varierande yrkesroll

Många kanske tänker att jobbet som IT-konsult är ensamt. Ibland får man höra ”Du har ju inga riktiga kollegor!”. Jag kan dock lova att så inte är fallet. När jag började på Knowit var jag nervös, jag skulle bli IT-konsult. Det kändes som ett stort steg att gå från ett företag där jag hade varit fast anställd i 9 år till Knowit. Tidigare hade jag blivit nobbad av ett annat konsultföretag, de trodde inte att jag skulle passa som konsult. Kanske var det just viljan att motbevisa som gjorde att jag ändå tog klivet in i konsultvärlden. Det var dags för en utmaning, det var dags att lämna komfortzonen.


TESTING & QA

Hur du lyckas med acceptanstest av upphandlade system

Med detta inlägg vill jag dela med mig av de erfarenheter jag har införskaffat under mina konsultuppdrag. Min förhoppning är att du som läsare ska få användbara tips vad gäller acceptanstester av upphandlade system.


TESTING & QA

RPA - Den digitala medarbetaren

Allt fler verksamheter går mot att bli papperslösa kontor. Men samtidigt som mänskligheten för första gången i historien ser en robot tilldelas ett medborgarskap är det många som fortfarande lägger ner timme efter timme på att klippa och klistra mellan olika system, tabeller och textdokument för att skapa rapporter. Papperslösa kontor i all ära, men hur kan vi till fullo utnyttja fördelarna med att arbeta digitalt? Ett digitalt formulär reducerar inte per automatik arbetet med att hantera och administrera den information som formuläret innehåller. Bara digitala medarbetare kan till fullo utnyttja de möjligheter till effektivisering som den digitala arbetsplatsen erbjuder. Nu undrar du säkert; vilka är dessa digitala medarbetare?


WIT: The Coded Gaze, Robotar & Krypton

Den 8 mars gick den årliga Women In Tech-konferensen av stapeln på Folkets Hus i Stockholm. Konferensen är öppen för alla, men samtliga talare är kvinnor. I år tog de 1300 biljetterna slut på enbart två (!) minuter. Jag lyckades komma över en biljett och tänkte här ge en rapport över mina blownaways från konferensen. 


Det omvända mentorskapsprogrammet

Den internationella kvinnodagen inträffar den 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. På Knowit förs ett kontinuerligt arbete för att skapa en jämställd och inkluderande arbetsplats. I genusprojektet, som aktivt drivs i organisationen, tas olika initiativ fram för att minska de generations - och genusgap som finns. Ett av dessa initiativ är det omvända mentorskapsprogrammet. Ett program vars mål är att ge ökade insikter kring hur genus skapas i olika situationer och över generationer. Samt att bredda organisatoriska nätverk och förbättra ledarskapet till att bli mer inkluderande och genusmedvetet.


Prestandatester främjar systemharmoni

Att bygga rätt kan ge bra förutsättningar för ett skalbart system men det är lätt att missa vissa begränsande samband. Begränsade samband kan vara tunga klienter, stora bilder eller bara anrop som inte längre är relevanta. Därför behövs prestandatester som en del i din verktygslåda. Antingen du utför dem själv eller anlitar någon annan för att genomföra testerna.


test

Knowit Trainee - Sveriges bästa traineeprogram?

Våren nalkas. Den för med sig välbehövligt ljus, lite knoppar på träd och för en hel del studenter den allra sista terminen på universitetet. Är du en av de studenterna? Toppen, då har du kommit helt rätt! Vi som skriver heter Stina, Thea och Milica. Hösten 2017 började vi som traineer på Knowit. För nästan exakt ett år sedan befann vi oss i samma sits som du gör nu - fundersamma över vad vi ska göra härnäst. Livet hade en plan och vi hamnade på Knowits traineeprogram. Hoppas att även du inom kort sitter här med fingrarna smattrandes på tangentbordet - ivrig över att få berätta om Sveriges bästa traineeprogram*!


Välj rätt i företagsträsket

Nyutexaminerade är idag ett lovligt byte i en snabbt växande IT-bransch. Att välja rätt företag, rätt IT-inriktning kan kännas överväldigande. Främst då fantastiska erbjudanden kastats hejvilt för att locka nykomlingar. Erbjudanden som trycker på kompetensutveckling, höga ingångslöner, stabil löneutveckling, samt en genuin förståelse för den enskilda individen målar upp en idyllisk arbetssituation. För att utmärka sig berättar företag om vad som gör just de unika. Nyutexaminerade får höra mycket om roliga konferensresor som ägt rum eller som komma ska. De får höra om företagskulturen som höjer gemenskapen till skyhöga höjder, ”vi har högt i tak” är de flesta snabba med att påpeka. Det perfekta företaget med den perfekta företagskulturen utlovas. Men vilka är knepen för att hitta rätt i företagsträsket? 


test

2018 nytt år nya tag – Vilka är dina "arbetslivslöften"?

Då har 2018 börjat och en hel del av januari har redan passerat. För inte så länge sedan stod många och firade ut det gamla året och saluterade in det nya. Många var det som avgav löften om ett bättre och hälsosammare liv. Det var nu dags att börja äta nyttigt, träna och sköta om sig själv. Men hur många gör det samma när det gäller arbetslivet? Hur ofta är inte behovet av ett bättre och hälsosammare yrkesliv egentligen? Jag skulle vilja påstå att behovet är lika stort och ibland kanske till och med större än att endast ta hand om kroppen.


test

Från skepsis till acceptans - Testare är IT-världens Sherlock Holmes

I denna blogg skriver vi om Quality Assurance (QA) och Test. Vi kommer att ta upp aktuella frågor inom området och dela med oss av erfarenheter. Vi som bloggar är konsulter med inriktning mot QA och Test. Många av oss har lång erfarenhet inom området och har roller som QA-strateger, QA-arkitekter och Testledare. Andra arbetar med test på en djupare teknisk nivå, nära utvecklare och utvecklingsmiljön, och ytterligare några är djupt specialiserade inom prestanda- eller automatiserade tester. Gemensamt för oss alla är att vi brinner för QA och Test!