Fullt hus under seminariet om den nya säkerhetsskyddslagen och utredningen med kompletteringar till densamma.
Igår hölls ett eftermiddagsseminarium hos Knowit i Stockholm på temat ”Vad innebär den nya säkerhetsskyddslagen och hur kan ett nytt tillsyns- och sanktionssystem komma att se ut”. Aldrig tidigare har ett seminarium blivit fullbokat så snabbt, vilket visar hur högaktuellt ämnet säkerhetsskydd är. I april nästa år träder en ny lag och förordning i kraft och många verksamheter kommer då för första gången att träffas direkt av kraven på säkerhetsskydd. Så sent som i fredags, den 30 november, lämnade också den särskilde utredaren Stefan Strömberg in sitt betänkande Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen, i vilket han presenterar förslag till en ny tillsynsstruktur, hårdare krav vid utkontraktering av säkerhetskänslig verksamhet samt ett sanktionssystem under nya säkerhetsskyddslagen. Bara några dagar senare kom han till Knowit för att berätta om huvuddragen i sina slutsatser. Här följer en kort summering av höjdpunkterna från seminariet:
Knowits egna Marie Sjöberg och Victor Langåssve inledde eftermiddagen med att berätta om huvuddragen i den nya säkerhetsskyddslagen, de största förändringarna jämfört med den nuvarande lagen samt hur man uppfyller lagens krav på att genomföra en säkerhetsskyddsanalys.
Den nya säkerhetsskyddslagen syftar precis som dagens till att skydda de
mest skyddsvärda verksamheterna i vårt samhälle. En av de viktigaste förändringarna med den nya lagen är att fler verksamheter kommer att träffas av den i och med att privata aktörer kommer att omfattas på ett tydligare sätt än idag. Avgörande för om man träffas är framför allt om man bedriver s.k. säkerhetskänslig verksamhet av betydelse för Sveriges säkerhet. Och hur vet man då det? Svaret får man när man genomför en s.k. säkerhetsskyddsanalys. Ansvaret för att genomföra analysen ligger hos verksamhetsutövaren, som är den som kan
Några medskick från Marie och Victor:
Efter en kortare paus tog Stefan Strömberg, f.d. lagman och rikspolischef, vid och presenterade huvuddraget i det betänkande om kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen han lämnat in till regeringen bara dagar tidigare. Utredningens förslag går bl.a. ut på att skyldigheten att ingå säkerhetsskyddsavtal utvidgas och att tillsynsmyndigheterna erbjuds fler åtgärder kopplade till
Några punkter Stefan tog upp:
Slutligen var det dags för Patrik Fältström, Teknik- och Säkerhetsskyddschef på Netnod, att berätta om hur den nya säkerhetsskyddslagen påverkar privata aktörer.
Nya säkerhetsskyddslagen blir på många sätt mycket enklare för oss privata bolag, framför allt i relation med våra kunder där vi kan utbyta information på ett enklare sätt.
Patriks huvudbudskap var att den nya lagen erbjuder möjligheter och förenklar vardagen för många privata aktörer som tidigare har behövt agera i enlighet med säkerhetsskyddslagen utan att träffas av den rakt av. Exempelvis kommer samverkan med myndigheter och andra som träffas av lagstiftningen att bli enklare när alla har samma krav att förhålla sig till. Patricks viktigaste medskick:
Vi tackar föreläsare och gäster för en mycket intressant och givande eftermiddag! Här hittar du information om våra kommande event.