Sista utbildningstillfället knöt ihop säcken genom att fokusera på vad aktivt medarbetarskap innebär och hur det är att arbeta inom försvarssektorn.
Aktivt medarbetarskap handlar om att ta initiativ, vara lösningsorienterad och bidra till en gemensam helhetsbild samt att våga säga nej och be om hjälp när det behövs. I försvarssektorn, där både civila och militära kompetenser samarbetar, innebär detta att varje individ aktivt söker förståelse för andras arbetsområden och tar ansvar för att skapa god kommunikation och förtroende. Det är en förutsättningsskapande roll där man inte bara följer instruktioner utan också ifrågasätter och utvecklar arbetssätt. Aktivt medarbetarskap innebär även självledarskap, det handlar om att ha kunskap om sitt eget bidrag och hur det skapar värde för helheten, tydligt tolka sin roll i relation till uppdraget samt att vara medveten om förväntningar och ansvara för att dra upp tydliga ramar för sitt arbete. Projekttiden inom försvarssektorn är ofta lång. Rotation av personal och ärvda beslut är vanliga utmaningar.
Vidare gick vi in på konsultrollen. Som konsult i försvarssektorn finns en balansgång mellan att leverera det kunden efterfrågar och att våga utmana och ge feedback. En öppen dialog med kunden är avgörande för att hitta möjligheter till förbättringar och skapa ett större värde än det förväntade.
Vi fick även fördjupad kunskap om kulturen inom försvarsverksamheten. Den kännetecknas av omfattande processer och regelverk samt en tydlig hierarki, vilket kan upplevas som rigid och utmanande att navigera. Samtidigt bidrar detta strukturerade arbetssätt till välgrundade beslut, hög kompetens och förmåga till flexibilitet. Verksamhetens arbete präglas naturligtvis också av det kontinuerliga kravet på att upprätthålla hög säkerhet.
Det fördes även en diskussion om vad säkerhetsskydd innebär, vilka former det kan ta och hur det uppstår. Policys och ramverk fungerar som riktlinjer för hur information ska hanteras och vilka som får tillgång till den. Det finns också tekniska skydd, som brandväggar, för att förhindra obehöriga från att komma åt känslig information. En särskild utmaning är att viss information, som isolerat sett inte är hemlig, kan bli det i ett större sammanhang. Hur hanterar man detta och vilka rutiner behövs för att säkerställa rätt skydd? Dessutom diskuterades säkerhetsklassning och SUA (Särskild Upphandling avseende säkerhetsskydd).
Aktivt medarbetarskap och självledarskap är avgörande för framgång i en komplex organisation som försvarssektorn. Genom att ta ansvar, visa engagemang och främja samarbete kan varje individ bidra till helheten. Efter att ha genomfört utbildningsprogrammet "Ny i Försvarssektorn" känner jag att jag har gjort stora framsteg i min kompetens och fått ökat självförtroende i min roll som konsult inom branschen. Jag ser fram emot att snart få omsätta mina nya kunskaper i praktiken och fortsätta utvecklas genom ett fortsatt aktivt lärande.