Att vara innovativ och öka hastigheten på sin digitala tjänsteutveckling är idag helt avgörande, vilket inte minst pandemin har bevisat. Här är våra bästa tips inom molntjänster, DevOps och automatisering som ökar takten på er digitala utveckling.
Oavsett vart man befinner sig på sin resa, kan man öka takten av den digitala utvecklingen rejält genom att kombinera följande fem fokusområden:
Genom att följa en definierad process (Agile Innovation) tar vi på kort tid fram flera intressanta idéer som vi vill gå vidare med och testa. Genom att använda publika molntjänster kan vi på mindre än en vecka utvärdera flera av idéerna på riktigt. De idéer man tror på flyttas sedan snabbt över till nästa steg, den agila tjänsteutvecklingen där vi tar idén vidare till produktion. [Läs bloggpost om agil innovation här]
Att utveckla genom många små steg (än få stora) gör att ni snabbare kan nå ut med nya tjänster till kunderna. Det ger er också förmågan att kontinuerligt agera på nya behov och åtgärda nödvändiga förbättringar snarast möjligt. Agil applikationsutveckling är en viktig del i det nya digitala ekosystemet vi beskriver här. Likaså är en flexibel systemarkitektur. [Läs bloggpost om agil utveckling och DevOps här]
Att snabbt kunna koppla på eller ifrån komponenter i den digitala tjänsten är en stor fördel, både för att kunna ersätta en del med en bättre lösning, t ex ett nytt betalsystem, och för att kunna uppdatera tjänsten utan att behöva göra ett driftstopp. Att kunna gå i produktion med nya förbättringar i realtid är en enorm fördel. En flexibel, eller löst-sammankopplad, systemarkitektur gör det enklare att koppla på nya plattformstjänster vilka kan skapa stora fördelar.
Plattformtjänster från t ex Microsoft, AWS eller Google, erbjuder en stor flora av färdiga lösningar baserade på komplexa teknologier som kan skapa stora fördelar, t ex avancerade data-analyser, IoT, RPA, maskininlärning osv. De erbjuder även skalbara och flexibla infrastrukturtjänster. De två största fördelarna är att ni ofta är igång på några minuter samt slipper dyra investeringskostnader. En utmaning är att det krävs ett nytt tänkande för att hålla de löpande kostnaderna i schack. Å andra sidan krävs det mycket för att kunna erbjuda samma flexibilitet och skalbarhet i ett eget datacenter. Snudd på omöjligt.
Den sista, men ack så viktiga, delen i kedjan är att införa nya arbetssätt och processer för hanteringen av tjänsten under utveckling och i drift. För att kunna gå i produktion med förbättringar av tjänsten krävs att man har ett automatiserat flöde från utveckling till test/QA och slutligen produktion (via s.k. CI/CD). Det minskar både risken för mänskliga misstag (vilka är de vanligaste) och gör att tiden mellan olika delar av processen minimeras. Vissa företag går genom kedjan flera gånger per minut.
En annan viktig aspekt med DevOps är att både utvecklare och drift tar fullt ansvar för att leverera tjänsten. Borta är alla silos och allt fingerpekande. Vi sitter i båten tillsammans. Det ger mindre fel och snabbare lösningar på problem som uppkommer. [Läs bloggpost om agil utveckling och DevOps här]
Med dessa fem fokusområden kommer ni mycket långt i er digitala utveckling på betydligt kortare tid än med många traditionella processer för tjänsteutveckling. Första steget är att bestämma sig för att man vill framåt snabbare. Har ni bestämt er?
Vi på Knowit hjälper er realisera era digitala idéer och visioner. Vi har experter och erfarenheten att öka takten i er digitala tjänsteutveckling, från verksamhetsutveckling och innovation, UX och e-handel till agil systemutveckling, arkitektur och molnlösningar.
Vill du veta mer om hur vi på Knowit kan hjälpa er, kontakta mig eller läs mer om våra molnlösningar!
Christer Olsson, CEO på Knowit Cloud AB.